Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges fulaste byggnad genom tiderna ska utses

Publicerad:
Är Epa-huset på Storgatan Sveriges fulaste byggnad? Det återstår att se, men just nu leder byggnaden omröstningen i Värmlands deltävling.
Är Epa-huset på Storgatan Sveriges fulaste byggnad? Det återstår att se, men just nu leder byggnaden omröstningen i Värmlands deltävling. Foto: Linus Carle

Arkitekturupproret är i gång igen. Nu ska de utse Sveriges fulaste byggnad genom tiderna. I Värmlands deltävling leder en Arvikabyggnad.

Arkitekturupproret har 43 000 medlemmar på Facebook och delar varje år ut det omtalade och inte så smickrande priset Kasper Kalkon-priset till Sveriges fulaste nybyggnation. Men de har genom åren också genomfört en rad andra omröstningar, bland annat Sveriges vackraste byggnader (2020), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017).

Nu har föreningen bestämt sig för att utse Sveriges fulaste byggnad genom tiderna, och man gör det återigen genom en gedigen omröstning på Facebook.

Arkitektupproret skriver på sin hemsida: "Först plockas ett urval av byggnader ut från 22 deltävlingar som representerar hela Sverige. Sveriges största städer får egna deltävlingar och de mindre får delade tävlingar efter landskap eller region.

Därefter startar Sverigefinalen någon gång i höst.

Värmland har sin egna deltävling i Facebookgruppen "Värmlands arkitekturuppror".

Omröstningen startade den 10 juni och leder gör – en Arvikabyggnad.

Det är det tidigare Epa-huset på Storgatan som i ganska stor stil just nu leder omröstningen med – i skrivande stund – 66 röster. Tvåa ligger just nu Stadsbiblioteket i Karlstad och trea det relativt nybyggda MSB-huset i Karlstad, både med 45 röster vardera.

Någon har även nominerat tillbyggnaden till stadshuset till det mindre smickrande priset "Sveriges fulaste byggnad genom tiderna".
Någon har även nominerat tillbyggnaden till stadshuset till det mindre smickrande priset "Sveriges fulaste byggnad genom tiderna". Foto: Linus Carle

Ytterligare Arvikabyggnader finns med i omröstningen (Det är fritt fram för vem som helst att lägga till alternativ". Bland annat hittar vi tillbyggnaden till stadshuset i omröstningen, just nu med 13 röster. Övriga Arvikabyggnader som finns med i omröstningen är BRF Bindaren och polishuset.

När väl Sverigefinalen drar i gång kommer det finnas hundra byggnader att rösta på. Återstår att se om en Arvika- eller Edabyggnad då finns med i omröstningen...

Eda har för övrigt just nu ingen byggnad med i tävlingen.

När Sveriges vackraste byggnad skulle utses så hamnade LP Svenssonhuset på Storgatan på en tredjeplats i Värmlands deltävling. I Sverigefinalen hamnade Arvikabyggnaden på 47:e plats.

Artikeltaggar

ArkitekturupproretArvikaFacebookHus och hemKarlstad

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.