• idag
  20 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Privatiserad valfrihet eller valfri privatisering?

Debatt
PUBLICERAD:
En stor majoritet är emot vinster i välfärden, skriver Lars-Ove Jansson (S).
Foto: Åserud, Lise
En stor folklig majoritet, vissa hävdar 90 procent, är mot tanken på vinstuttag i den skattebetalda välfärden. Detta är konstaterat med vetenskapliga studier under en mängd år.

Hos borgerliga politiker finns däremot en gedigen majoritet för just privatiseringar inom välfärdssektorn. Detta blir då ett problem för de borgerliga partierna. Hur göra då? Hur ska man lyckas med att få en så överväldigande folkmajoritet att rösta borgerligt när de har ”fel” inställning i vinstfrågan?

Jo, man lindar in det i ett ständig lovsång om valfrihet. På kommunal, regional och riksnivå pratar och pratar borgerliga politiker om hur viktigt det är med valfrihet för oss medborgare. Rätten att välja skola, rätten att välja vårdcentral, rätten att välja äldreboende och så vidare.

Inte med ett ord nämner man vinster i välfärden, men det är ju det man vill försvara och det med detta valfrihetsmantra. I förhoppning om att folket ska missa den lilla detaljen om privat drift och därmed vinstuttag. Ingen av oss tror att privata företag kommer att vilja driva ett äldreboende till exempel om bolaget inte får ta ut en vinst.

Om det i en kommun finns tio kommunala äldreboenden som man kan välja mellan, då finns det väl valfrihet eller hur? Man kan inte påstå att valfriheten ökar bara för att ett eller två av dessa tio drivs av ett privat företag. Antalet blir ju inte fler liksom.

Men det är väl något enklare att söka väljarstöd med ropen om valfrihet än att behöva byta ut mer än halva befolkningen.

Lars-Ove Jansson (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.