Hoppa till huvudinnehållet

Aktiviteten att förlora discar och sig själv i

Publicerad:
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Per Nordström och Thomas Blixt är två av dem som spelar regelbundet på Kalhyttans friluftsområde där det finns en 18-hålsbana. Utmed banan finns rastplatser där det går att sätta sig för att fika och diskutera discar.
Per Nordström och Thomas Blixt är två av dem som spelar regelbundet på Kalhyttans friluftsområde där det finns en 18-hålsbana. Utmed banan finns rastplatser där det går att sätta sig för att fika och diskutera discar. Foto: Filip Kowalski

Thomas Blixt och Per Nordström älskar att kasta plast, som de kallar discgolfen.

Får de en stund över tillbringar de den gärna på Kalhyttans friluftsområde och dess 18-hålsbana.

– Vi lever för att höra ljudet av när kedjorna klingar i korgarna, säger Thomas Blixt.

Kalhyttan har under många år varit främst förknippat med skidåkning på vintern samt löpning, orientering och mountainbikecykling under sommarhalvåret.

För några år sedan fick även discgolfen plats på området. Banan har utvecklats under varje år med fler hål, bättre skyltning och förbättrade utkastplatser.

Så till sommaren 2020 har Kalhyttan fått en discgolfbana av hög klass. Den passar både för nybörjaren, liksom för den erfarne spelaren.

– Den passar även för en barnfamilj som bara vill ge sig ut, stanna upp lite grand, ha det mysigt och njuta av en picknick efter vägen, säger Thomas Blixt.

Thomas Blixt förbereder ett forehandkast.
Thomas Blixt förbereder ett forehandkast. Foto: Filip Kowalski

Han föll pladask för sporten för ett år sedan - det var kärlek vid första utkastet.

– Ja, det här är verkligen kärlek och magi, det här är det enda som finns, säger han.

Vad är det som driver dig när du går ut i skogen?

– Det är att få möjligheten att försöka lyckas med det där kastet som man misslyckades med dagen innan. Eller för att upprepa de där fina kasten som man lyckades med dagarna innan. Eller för att höra det där ljudet av kedjorna när man sänker en putt.

Många rundor

Per Nordström släpper iväg disken med lätt hand.
Per Nordström släpper iväg disken med lätt hand. Foto: Filip Kowalski

För hans del har sporten blivit lite av ett gift. Han har snart trampat på varenda rot som finns utmed Kalhyttans 18-hålsbana.

– För min del har det gått väldigt fort - och jag känner att jag utvecklas hela tiden. Det är så kul, säger han.

Vid grillplatsen finns det en övningskorg där man kan värma upp kastarmen inför en runda.
Vid grillplatsen finns det en övningskorg där man kan värma upp kastarmen inför en runda. Foto: Filip Kowalski

Vad säger du om banan på Kalhyttan, Filipstads discgolfklubb i samarbete med kommunen tycks ha lagt ner mycket tid och energi på att få den i ett så bra skick som möjligt?

– Ja, de har verkligen gjort ett jättejobb med banan. De flesta hålen är par tre och kan vara lite kniviga och svåra. Har man spelat lite grand ska det inte vara något problem att kunna gå runt banan på ganska bra resultat.

Men för dem som provar på sporten har väl resultaten mindre betydelse?

– Resultaten har ingen betydelse alls. Det som betyder något är att gå ut och ha roligt och njuta av miljöerna.

Det finns gott om skyltar utmed banan med tydlig information.
Det finns gott om skyltar utmed banan med tydlig information. Foto: Filip Kowalski

Spelarna som tillbringar en del av sin fritid på Kalhyttan har kanske hunnit att samla på sig många discar. Thomas Blixt och Per Nordström bar till exempel på varsin väska full med discar med olika egenskaper, det finns discar som passar vid utkastplatserna liksom discar som passar bättre när man ska putta i dem i korgarna.

Thomas Blixt ser dock ingen mening med att köpa många olika discar om man är nybörjare.

– Det räcker egentligen med att ha två olika discar om man vill prova på. Jag skulle rekommendera en medeldistansdisc och en putter, det kommer man långt med, säger han.

Thomas har finslipat sin teknik genom många kast.
Thomas har finslipat sin teknik genom många kast. Foto: Filip Kowalski

Det finns nybörjarset och lösa discar att köpa i handeln i Filipstad, till exempel på OK/Q8, men det finns även discar att låna på Fritidsbanken i Filipstad.

Visa hänsyn

Ute på banan gäller samma regler för alla spelare, grunden i sporten är att ha roligt och visa omtanke för sina medspelare.

– Hittar man en disc i skogen bör man göra ett försök att hitta ägaren till discen, de flesta discarna brukar vara namnade med telefonnummer, säger Thomas Blixt som också vill lyfta fram möjligheten att ta en bild på den upphittade discen och publicera den i ett inlägg på Filipstads discgolfsklubbs sida på Facebook.

Skräpet hör hemma i papperskorgarna.
Skräpet hör hemma i papperskorgarna. Foto: Filip Kowalski

Meningen med att gå en runda är förstås att ha roligt och få lite motion som bonus. För att alla ska få en bra upplevelse i skogen finns några saker som kan vara bra att tänka på, som att visa hänsyn för miljön och sina medspelare.

– Skulle man till exempel vara ute med ett sällskap och upptäcka att det finns spelare bakom som spelar snabbare kan man stanna upp och släppa fram de spelarna. Sen ska man inte skräpa ner i skogen naturligtvis, det finns gott om papperskorgar på Kalhyttan, säger Thomas Blixt.

Efter ett lyckat hål är det bara att ta med sig discen och göra sig redo för nästa uppgift.
Efter ett lyckat hål är det bara att ta med sig discen och göra sig redo för nästa uppgift. Foto: Filip Kowalski
Snurrig sport i naturens hjärtaVärmlands discgolfbanor

Artikeltaggar

DiscgolfFilipstadFritidsbankenKalhyttanSommarSport

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.