Hoppa till huvudinnehållet

Uppskattad bana på plats

Publicerad:
Efterlängtad bana på plats. Arvika Tennisklubbs styrelse provspelade i onsdags. Från vänster Åke Hedelin, Jens Bryntesson, Lars Månsson, Margot Forselius, Patrik Svensson, Malin Östervald, Per Gärdt och Adrian Welander.
Efterlängtad bana på plats. Arvika Tennisklubbs styrelse provspelade i onsdags. Från vänster Åke Hedelin, Jens Bryntesson, Lars Månsson, Margot Forselius, Patrik Svensson, Malin Östervald, Per Gärdt och Adrian Welander.

Padelbanan fastnade i en spansk hamn men till slut tog den sig ända fram till målet: Styckåsskogen och Arvika Tennisklubb. Västvärmland har därmed fått sin första padelbana som i sin tur öppnar nya möjligheter för tennisklubben.

– En lättnad att ha rott det i hamn, säger Lars Månsson, ordförande i Arvika Tennisklubb.

En satsning på omkring 850 000 kronor - som klubben inte behövt betala en krona för.

– Vi kommer att få allt från Allmänna arvsfonden och från Värmlands Idrottsförbund, via Riksidrottsförbundet. Vi sa som ett förslag från styrelsen att om vi får ihop 70-75 procent, då bygger vi banan annars gör vi ingen. Nu lyckades vi få det finansierat till 100 procent, förhoppningsvis, så det blev ännu bättre.

Resultatet blev också över förväntan.

– Jag tycker att det blev mycket bättre än vad jag tänkt. Den här banan är jättefin, spanjorerna som satte upp den har bara monterat en sådan här bana i Europa.

Den står hemma hos tennisproffset David Ferrer, någonstans i Spanien.

– Det är en lite speciell bana, på alla andra sätts stolpar mellan alla glasen på baksidan men här är det inga stolpar utan panoramaglas.

Det låter som en rätt exklusiv bana?

– Väldigt exklusiv. När det ändå är världsklass på hela hallen så är det roligt att få lyfta det med likadan klass på banan. Den kommer säkert att hålla längre än om vi köpt en billigare bana. Nu har vi den i många år framöver.

Under onsdagskvällen invigdes banan, i bokstavlig bemärkelse, av styrelsen och leendena var många.

– Görsköj. Bollen är mer i spel än i tennis och jag tror det kommer sidoeffekter av det här som kan gynna tennisen, konstaterade Patrik Svensson.

– Jätteroligt. Det var roligt på ett sätt så som man hade förväntat sig att det skulle vara. Det här var första gången vi provade men det kommer att bli många fler. Det känns som en kul sportform och ett kul sätt att umgås, konstaterade Malin Östervald, som också gillar tajmingen med den nya banan.

– Jag tror det här kommer att dra väldigt mycket folk och kommer att bli något roligt för Arvikaborna och det passar ju rätt bra i de här tiderna också.

Eftersom det är en utomhusbana blir säsongen kortare än tennissäsongen. Men banan är ändå anpassad för att kunna spelas på en stor del av året.

– I bästa fall kan den användas från april till oktober/november i och med att det finns led-strålkastare.

Målgruppen är inte bara tennisklubbens medlemmar.

– Man behöver inte bara medlem för att boka banan. Så alla får samma möjlighet, precis som tennisen.

Kan gynna

Det här betyder att klubben fått en ny intäktskälla som kan gynna huvudverksamheten: tennis.

– Jättemånga åker och spelar padel i Karlstad där det finns 13 banor, det är fullbelagt hela tiden där. Men nu har vi en bana som kan bokas. Det här kanske kan göra att tennisklubben kan använda de intäkter vi får till att få igång tennisverksamheten ännu bättre, att ha tränare mer fast och kanske utveckla med en sportchef. Det ger oss en helt ny möjlighet att växa.

Padelbanor är i regel dyra att hyra och är därmed en sport som inte alla kan utöva. Men det vill tennisklubben ändra på.

– Vår plan är att kanske kunna erbjuda något i sommar för barn och ungdomar, att bara få spela. Vi har inget behov av att tjäna pengar på det när vi redan fått det. Här har vi världens chans att inkludera barn och ungdomar. Padel är egentligen kryddan på tennisen. Nu finns det något extra att erbjuda här, snarare en väg in i tennisen än en väg i padel.

Den sedvanliga tennisskolan i sommar kommer också att utökas med prova-på-padel.

Triggar bollsinnet

Per Gärdt, ungdomsansvarig i klubben, tog också chansen att göra sin padeldebut i onsdags.

– Det kommer säkert att locka nya, nyfikna, barn. Sedan är det svårt att säga om de som redan håller på och tränar tennis, men de kanske hinner med båda grejerna. För volleyspel och de kvicka grejerna i tennis så kan man säkert bli duktigare om man spelar padel, det triggar ju bollsinnet och känslan med den här väggen.

Artikeltaggar

ArvikaArvika TennisklubbLars MånssonPadel

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.