Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vad håller AFAB på med?

Publicerad:
Insändarskribenten kritiserar AFAB - som svarar direkt.
Insändarskribenten kritiserar AFAB - som svarar direkt. Foto: Lise

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hela världen jobbar för att klara av en pandemi och man ska hålla avstånd och undvika kontakt.

Vad gör då Arvika Fastighet AB? Jo, de planerar in ett jobb (installera fjärrvärme) på en fastighet där de flesta som bor där är i riskgruppen. Jobbet beräknas även ta en vecka i varje lägenhet.

Det är även rena skojarfasonerna hur de går tillväga i samband med det här. Går runt bland hyresgästerna och ber dem skriva på ett intyg där hyresgästen tillåter AFAB gå in när de själva vill. Det enda de informerar om, och det endast muntligt, är att hyran ska höjas med 1100 kronor per månad. Ingen skriftlig information vad det innebär och vad som ingår. (Det är som att betala för en bil och sen får man se vad man får när den levereras.) De ska höja med 1100 kronor per månad, lika för alla lägenheter och ingen skillnad på hur stor lägenheten är med mera. Vart tog Rättvis hyra vägen som de varit så stolta och presenterat?

Ska äldre som redan har låg pension tvingas betala lika mycket som någon som har råd att hyra en stor lägenhet?

Nej, det här är rena skandalen. Förutsätter att vd och styrelse inte känner till det här utan det blivit något stort misstag av en tjänsteman. Är det så illa att vd och styrelse känner till det ska man nog rannsaka hela organisationen om det inte är dags att göra större förändringar.

Skärp er, gör om och gör rätt.

Inte förvånad

Svar direkt

Som ett led i vårt miljöarbete har vi beslutat konvertera våra få kvarvarande hyreshus med direktverkande el till fjärrvärme. Av vårt bestånd på cirka 3 000 lägenheter har cirka 100 lägenheter direktverkande el och kallhyra. Det hyreshus som först är aktuellt för konvertering är bibliotekshuset.

Inom AFAB har vi på grund av corona-situationen infört tillfälliga rutiner där vi i möjligaste mån undviker att göra arbeten i lägenheter om det inte är akuta lägen, exempelvis vattenläckage. Det är därför inte aktuellt att före sommaren påbörja konverteringen, men vi gör en del förberedande moment såsom projektering, förhandling med hyresgästförening och godkännande av hyresgäst.

Hyreshöjningen är en kostnadsväxling där hyresgästen går från kallhyra till varmhyra. Höjningen varierar med lägenhetsstorlek, den följer en standardiserad beräkningsmodell enligt Rättvis Hyra, och är förhandlad och godkänd av hyresgästföreningen.

Mikael Engstig

VD Arvika Fastighets AB

Artikeltaggar

Arvika Fastighets ABInsändareMikael Engstig