• idag
  1 juni
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändarsvar: Håll i och håll ut – gäller också Värmland

Insändare
PUBLICERAD:
Verksamhetschefer från Arvika och Eda kommun svarar på kritik från flera insändare.
Foto: Johan Nilsson/TT
Insändarsvar. Svar till personal inom hemtjänsten, insändarna "Vi känner oss varken förberedda eller trygga" samt "Vad hände med informationen?"

Vi vill börja med att uttrycka vår stora respekt och tacksamhet för det arbete som ni utför varje dag inom våra verksamheter. Ni har ett engagerat arbetssätt och är professionella i ert yrke.

När det gäller skyddsutrustning, andra riktlinjer och övrig information följer alla Värmlands kommuner i grunden rekommendationerna från Smittskydd Värmland och Folkhälsomyndigheten, så även Arvika och Eda kommun.

I början av maj kom direktivet att alla medarbetare som utför ett vårdnära arbete närmare än två meter ska använda visir. I samband med det behövde vi som verksamhet ställa om till de ändrade förutsättningarna, vilket bland annat innebar att fler visir av en mer hållbarare kvalitet behövde införskaffas. Anledningen till att riktlinjen ändrades var för att skydda våra äldre så att de inte skulle riskera att smittas av personal som bär på en smitta utan att ha några symtom.

För att minska risken för smittspridning handlar det, förutom om att använda visir, även om att följa de basala hygienrutinerna och använda handsprit, engångsförkläde samt handskar. Samt när det är möjligt att hålla distans. I alla verksamheterna finns det gällande rutiner för vilken skyddsutrustning som är aktuell samt hur den ska användas.

Vår ambition är att ni som personal inte ska få olika besked gällande skyddsutrustning beroende på vem ni frågar. Vi informerar löpande våra medarbetare och vi har samverkan med Kommunal gällande vilken typ av skyddsutrustning som är aktuell att använda, vilket också är en viktig förutsättning för att öka allas trygghet.

Vid personalbrist kan det bli aktuellt att ställa in social aktivering då det är svårt att ta bort andra insatser som till exempel personlig vård, läkemedel och mathållning.

I hela samhället finns det idag en allmän smitta och vi måste alla fortsatt följa rekommendationerna. Folkhälsomyndigheten säger ”Håll i och håll ut” och det gäller också i Värmland. Vi har hittills klarat oss relativt lindrigt, men vi kan för den skull inte känna oss säkra.

Vi är osäkra på om insändaren handlar om Arvika eller Eda kommun och vi ber er därför att ta en dialog med närmsta chef för att få svar på frågor riktade till respektive kommun.

Eva Nilsson

Verksamhetschef Arvika kommun

Malin Eklund

Verksamhetschef Eda kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.