• idag
  20 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Arvika ska vara en bred kulturkommun

Debatt
PUBLICERAD:
Gösta Frödin (L).
Foto: Linus Carle
Tack Sven Smedberg för ditt svar på min insändare om utvecklingen av hamnen! Från lite olika utgångspunkter vill vi båda ge kulturen i Arvika ännu bättre förutsättningar. Men du oroar dig för att jag främst vill satsa på dyra lokaler, där de lokala kulturutövarna inte får råd att hyra in sig. Så är det inte.

För en del år sedan föreslog Liberalerna att det skulle byggas ett kulturhus i hamnen. Efter detta beslutade kommunen att renovera Ritz för över 50 miljoner. Detta var behövligt, och Ritz har blivit bra! Det kanske inte är en lokal som är lämplig för den kultur som du vill prioritera, men en yngre generation uppskattar den, precis som du själv påpekar.

Jag har föreslagit att kommunen ska öka stödet till ”Svea”, som ägs av IOGT/NTO, men har ännu inte fått gehör för detta. Det är en enklare lokal, som rimligen kan hålla lägre priser än till exempel Ritz. I en kulturkommun som Arvika behövs ett utbud av lokaler i olika prislägen och med olika förutsättningar. Det finns säkert flera lokaler, som skulle kunna bli ett enklare alternativ för kulturaktiviteter, men det kan ofta behövas ett visst stöd från kommunen. Detta kan det vara svårt att få politiskt gehör för, inte minst i dagens ekonomiskt ansträngda läge.

I min insändare om utvecklingen av hamnområdet skrev jag bland annat att ”Det bör också planeras för en större hotell- och konferensanläggning, gärna sammanbyggd med en kulturhusdel, så som Liberalerna föreslog för en del år sedan.” Detta gör dig, Sven Smedberg, orolig för att det ”rör sig om en teater- och konsertlokal för gästande artister.” Ja, så kan det nog bli, men det är också en del av en bred kultur. Jag bedömer att kommunen genom satsningen på Ritz, saknar realistiska förutsättningar för att gå in ekonomiskt i ytterligare en stor kultursatsning. I bästa fall kan man, som jag föreslagit, öka stödet till Svea eller annan liknande lokal, eftersom detta rör sig om begränsade satsningar.

Vi är därmed beroende av att hitta andra finansiärer för större kulturprojekt i hamnen. Det finns många positiva faktorer som kan tänkas locka till att satsa just här: En härligt ny och spännande miljö vid stranden av Kyrkviken. Ett stenkast till järnvägen med snabba förbindelser till Stockholm, Oslo och Göteborg. Två stenkast till Arvikas trivsamma centrum med shopping, konditorier, restauranger och annan service. Många kulturutövare finns i närområdet och människor som är vana att ta del av kulturutbudet. Kulturhuset i hamnen är tills vidare en vision, ett inspel till den fördjupade översiktsplan som nu ska antas av Kommunfullmäktige. Kanske det också kan bli möjligt att skapa den enklare lokal, som du Sven skulle önska.

Jag önskar att Arvika som kulturkommun ska ha ett brett kulturutbud med många olika platser att utöva kultur på. En hotell- och konferensanläggning med kulturhusdel i hamnen. Den kommunala anläggningen Ritz med plats för inte minst ungdomlig kultur. Ingesunds musikhögskola och folkhögskola. Ett flertal privata eller föreningsdrivna lokaler som Svea. Rackstadmuseet, bilmuseet, Sågudden och ett flertal platser för kultur på landsbygden som Gammelvala, Klässbols linneväveri, Billingsudde med flera platser.

Jag vill att Arvika ska vara en kommun som både du, kulturpersonen Sven Smedberg och jag, politikern Gösta Frödin kan vara stolta över.

Gösta Frödin

Liberalerna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.