Hoppa till huvudinnehållet

Utställning i coronatider: Fågelholkar i stadsparken

Publicerad:
Reporter Anton Eriksson
Anton Eriksson
anton.eriksson@arvikanyheter.se
Marja Vikström, en av lärarna på hantverkslinjen, tycker att fågelholkarna har tagit fram de olika personligheterna hos deltagarna.
Marja Vikström, en av lärarna på hantverkslinjen, tycker att fågelholkarna har tagit fram de olika personligheterna hos deltagarna. Foto: Anton Eriksson

Distansundervisningen har gjort så att de inte har kunnat träffas – nu ställer hantverkslinjen på Ingesunds folkhögskola ut sina fågelholkar i stadsparken.

– I dessa tider får vi göra alternativa utställningar, berättar läraren Marja Vikström.

Sedan mitten av mars bedrivs undervisningen på Ingesunds folkhögskola på distans, och en av uppgifterna på hantverkslinjen har varit att göra en fågelholk. Under måndagen hängdes holkarna upp i stadsparken i Arvika.

– De har fått gjort en egen tolkning av en fågelholk, säger Marja Vikström.

En av deltagarna är från Japan och har således gjort en fågelholk med japanskt tema, och en annan deltagare är från Norge, vilket även det syns på fågelholken.

– Det visar lite av deras personligheter tycker jag, säger Marja Vikström.

Olika avtryck som är en kurs för personer med intellektuell funktionsvariation är också en del av hantverkslinjen. Åldern på linjen har en enorm spännvidd, från 19 till 89 år.

– Det är det som är så fantastiskt med en folkhögskola att man har så blandade åldrar, säger Marja Vikström.

Fågelholkarna som har sätts upp i stadsparken är igenpluggade.

– Så att ingen kan komma och bosätta sig, säger Göran Sundin, som är lärare på hantverkslinjen.

Hur har det fungerat att undervisa något så praktiskt som hantverk på distans?

– Deltagarna är väldigt driftiga själva så de sitter inte fast, säger Göran Sundin.

Men saknaden efter skolans verkstäder är påtaglig.

– Det är där som arbetet sker och mötet som är så viktigt för att inspirera varandra, säger Marja Vikström.

Under måndagen sattes det upp fågelholkar i stadsparken. Holkarna har gjorts av deltagare på Ingesunds folkhögskola. Läraren Marja Vikström får hjälp av parkarbetaren Christina Fernqvist-Saxén att hänga upp en fågelholk.
Under måndagen sattes det upp fågelholkar i stadsparken. Holkarna har gjorts av deltagare på Ingesunds folkhögskola. Läraren Marja Vikström får hjälp av parkarbetaren Christina Fernqvist-Saxén att hänga upp en fågelholk. Foto: Anton Eriksson

"Helnöjd"

En av deltagarna är Annika Zetterberg och hon har bland annat använt kvarg- och yoghurtförpackningar till sin fågelholk.

– Jag hade ett helt gäng med pinnar och yoghurtburkar, och det är väldigt bra kanter runt kvarg- och yoghurthinkarna till att spänna upp pinnar emellan. Helt plötsligt hade jag både tak och botten, och så fick jag dekorera för att göra den vacker.

Där hänger Annika Zetterbergs fågelholk som är gjord av återvinningsmaterial och har ett tovat tak.
Där hänger Annika Zetterbergs fågelholk som är gjord av återvinningsmaterial och har ett tovat tak. Foto: Anton Eriksson

Återbruket är något som helt klart ligger i tiden.

– Och fåglarna blir glada. Jag är helnöjd.

Fågelholkarna är igenpluggade: "Så att ingen kan komma och bosätta sig", säger Göran Sundin, lärare på hantverkslinjen.
Fågelholkarna är igenpluggade: "Så att ingen kan komma och bosätta sig", säger Göran Sundin, lärare på hantverkslinjen. Foto: Anton Eriksson

Artikeltaggar

ArvikaIngesunds Folkhögskola

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.