Hoppa till huvudinnehållet

Från fisktant till spännande teknikjobb

Publicerad:
I sommar är dammbygget och översvämningsskyddet klart, säger Elin Alsterhag.
I sommar är dammbygget och översvämningsskyddet klart, säger Elin Alsterhag. Foto: Mikael Lindblom

Efter gymnasiet jobbade hon som fiskansvarig i en Ica-butik i Lidköping och fick smeknamnet " fisktanten". I dag har Elin Alsterhag det spännande jobbet som chef för tekniska staben i företaget Teknik i Väst, som ägs av Arvika och Eda kommuner.

– Det är väl ingen som undgått att Arvika i omgångar haft översvämningar. Ett spännande, dramatiskt och svårt jobb att hantera, men nu i sommar blir översvämningsskyddet klart. Efter bidrag från MSB kan vi hålla den kommunala budgeten på 140 miljoner kronor.

När Elin läste till civilingenjör i Uppsala universitet fanns hydrologi med som ämne. Problemen med översvämningarna i Arvika var ett av exemplen.

– Inte kunde jag då tro att efter ett antal år få jobba just i Arvika med de problemen.

Jobb i Uganda

Under utbildningen i Uppsala träffade hon sin nuvarande man, Finn Midböe. Ett tag efter utbildningen jobbade hon i Uganda för att efterhand slå sig ned med sin man vid Västra Sund utanför Arvika.

– Vi är bägge civilingenjörer. Min man jobbar nu i Karlstad och jag håller till i Arvika och Eda. Vid frukostbordet diskuterar vi ofta- och bollar teknikfrågor mellan oss. Det har varit tufft att möta alla Sveriges medier som kommit till Arvika för att ta upp det som hände 2000 och det som faktiskt skulle kunna hända igen.

Men nu skall väl översvämningsskyddet fungera och centrala Arvika blir av med översvämningarna vid höga vattenstånd.

– Så måste det självfallet bli, men det finns mycket att diskutera vad som skall hända längs med hela sträckan från Norge , ned mot Arvika, Säffle och Vänern. Bönder som har sina gårdar låglänt har problem vid höga vattenflöden.

Jag stortrivs med jobbet och rekommenderar ungdomar att satsa på teknikyrken, säger Elin Alsterhag, civilingenjör och chef för tekniska staben i Teknik i Väst.
Jag stortrivs med jobbet och rekommenderar ungdomar att satsa på teknikyrken, säger Elin Alsterhag, civilingenjör och chef för tekniska staben i Teknik i Väst. Foto: Jonny Ohlsson

Riktig kändis

Du har blivit en riktig kändis för ditt arbete med vatten- och miljöproblemen. Åtminstone säger de detta på Ica och Coop i Arvika.

– Nu tar du allt i, men faktum är att jag i Teknik i Väst har ansvaret att hålla i medie- och myndighetskontakterna för översvämningsskyddet. Så lite sanning kanske det ändå är.

Innan hon fick jobb som va-ingenjör i Arvika , som sedan ledde fram till chefsposten i Teknik i Väst, jobbade hon med vatten- och miljöprojekt i Uganda.

– Jag skulle tro att utomstående har svårt att förstå vilket värde de afrikanska länderna sätter på rent vatten och ständig tillförsel av vatten. Härhemma är vi rejält bortskämda med både tillförsel av vatten och rent vatten.

Nu finns Arvika kommun med i ett internationellt projekt i Kenya, som också handlar om vatten och miljö.

– Jag gillar att vi, som har det så bra, kan vara med och hjälpa till. Vi är som kommun med som en del av det svenska biståndet. Vi drar själva nytta av det samarbetet.

Elin är inte politiskt aktiv, men hon är ett med naturen och miljön. Dessutom är hon vegetarian.

– På något sätt hänger det här i hop för mig. Jag tänker på naturen, vatten, miljön och då är det nära till hands att också vara vegetarian.

Kvinnor med meriter

Hon har i sin chefsposition också sett till att rätt många kvinnor fått jobb i Teknik i Väst.

– Det är bra att ha en jämställd organisation. I dag har vi en bra blandning av män och kvinnor i den tekniska staben.

I november 2000 stod delar av stadsparken i Arvika under vatten. Nu kommer översvämningsskyddet, som tas i bruk i sommar innebära att de centrala delarna av Arvika skyddas från översvämningar.
I november 2000 stod delar av stadsparken i Arvika under vatten. Nu kommer översvämningsskyddet, som tas i bruk i sommar innebära att de centrala delarna av Arvika skyddas från översvämningar. Foto: Jonny Ohlsson

Dessutom har företaget fått in en del nyanlända med goda meriter.

– Bland annat handlar det om duktiga tekniker som ursprungligen kommer från Syrien och Sudan.

Teknik i Väst omsättning under 2019 uppgick till 132 miljoner kronor.

Rekommenderar

Elin rekommenderar ungdomar att satsa på teknikyrkena.

– Nästan alla som utbildar sig till ingenjörer får jobb. Så ni alla ungdomar, det är bara att skrida till verket. Lönen är bra och arbetsuppgifterna är spännande och skiftande.

Så du vill inte tillbaka till Lidköping och fiskdisken? För det var väl i alla fall lite lugnare?

– Varje sak har sin tid. Jag gillade jobbet på Ica och jag stortrivs med jobbet i Arvika.

Artikeltaggar

ArvikaEkonomiElin AlsterhagLidköpingMSBVästra Sund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.