• idag
  20 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Förhoppning om nya sätt att uppleva kultur i coronatider

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Monica Jansson, ordförande Arvika konstförening, och Marcus Modh, konsthallsansvarig Arvika konsthall, skriver i insändaren att kommunen utan dröjsmål låter konst och kultur få tillgång till en ny plattform på innergården i kvarteret Pilen.
Foto: Hans-Åke Henriksson
Det råder i dessa tider stora krav på att kommuner att ha större flexibilitet i olika frågor för att uppnå omställning på grund av covid-19. Det samma gäller i synnerhet kulturen i vårt land.

I dagsläget har bland annat Arvika konsthall med Arvika konstförening fått ställa om och vara mer kreativa, och hitta snabba lösningar för att möjliggöra att konst och kultur finns tillgängligt för Arvikaborna. Bland annat genom fler digitala satsningar.

Men vi behöver även stöd från Arvika kommun, med Arvika Fastighet AB, i vårt mål med att skapa nya förutsättningar för konst och kultur, och att detta går att upplevas av våra invånare. Nyligen berättade Folkhälsomyndigheten att de såg problem med att folk trängdes inomhus, och föredrog att fler umgicks utomhus om de saknade sina sociala mötesplatser. Detta för att undersökningar visat att smittspridning inte är lika påtaglig när människor möts utomhus, självfallet med avstånd till varandra.

Därför är vi av åsikten att kommunen utan dröjsmål låter konst och kultur få tillgång till en ny plattform på innergården i kvarteret Pilen. Något som kan göras i samarbete med de olika aktörerna som är anslutna till innergården, så som med oss på Arvika konsthall med Arvika konstförening, samt Bildskolan Pilen, Audio Blix, Turistbyrån och även de konstnärer som verkar här.

En sådan omställning skulle ge Arvikaborna en yta utomhus som då kan användas för skulpturutställningar, videokonst, utomhuspedagogik och andra digitala upplevelser. En sådan miljö finns inte i nuläget i Arvika, men en sådan här snabb omställning skulle visa att vi, tillsammans med kommunen, har förmågan att vara flexibla i vår nya tillvaro. Med vårt stora gemensamma kontaktnät ser vi inga hinder med att åstadkomma kulturupplevelser utomhus med kort varsel.

Vi hoppas att Arvika kommun och Arvika Fastighet AB hörsammar detta önskemål och hjälper oss i vårt mål att tillhandahålla kultur i denna ansträngda tid.

Monica Jansson, ordförande Arvika konstförening

Marcus Modh, konsthallsansvarig Arvika konsthall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.