Hoppa till huvudinnehållet

Ett måste med kommunalt VA i Västra och Östra Högvalta

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Arvika kommun står i färd med att planlägga Västra och Östra Högvalta i mycket för att därefter anlägga ett obligatoriskt kommunalt vatten- och avloppsnät. Med planläggningen vill man även peka ut en färdriktning för dessa tätortsnära områden inkluderat underlätta framtida byggnation.
Arvika kommun står i färd med att planlägga Västra och Östra Högvalta i mycket för att därefter anlägga ett obligatoriskt kommunalt vatten- och avloppsnät. Med planläggningen vill man även peka ut en färdriktning för dessa tätortsnära områden inkluderat underlätta framtida byggnation.

Kommunalt vatten- och avlopp ska anläggas i Västra och Östra Högvalta nu när Arvika kommun står i färd med att planlägga dessa områden.

Motivet till att anlägga kommunalt vatten och avlopp i Västra och Östra Högvalta är enligt kommunen dels att dricksvattnet är förorenat på många håll, detta på grund av gamla verksamheter, samt att det finns många undermåliga anläggningar.

Arvika kommun har därför fått ett föreläggande från länsstyrelsen att få till en ändring.

– Idag finns inget kommunalt vatten- och avloppsnät utbyggt inom området utan fastigheterna har enskilda brunnar. Det finns gamla anläggningar och nya anläggningar och allt däremellan, de provtagningar som gjorts visar skiftande kvalité. Nu behöver vi höja kvalitén rakt igenom, säger samhällsbyggnadschefen Ida Svensson.

Obligatoriskt

Det kommer att bli obligatoriskt för de boende i Västra och Östra Högvalta att ansluta sig till det kommunala VA-nätet åtminstone när det gäller avlopp. Man kan däremot få behålla eget vatten om man kan bevisa att vattenkvalitén är lika bra som den kommunala.

– Det ställs dock höga krav på vattennivån för att få behålla eget vatten, säger Ida Svensson.

Start på anläggningsarbetena för det kommunala VA-nätet i Västra och Östra Högvalta beräknas ske nån gång under 2021, troligtvis andra halvan, och sedan pågå under cirka 2-3 år.
Start på anläggningsarbetena för det kommunala VA-nätet i Västra och Östra Högvalta beräknas ske nån gång under 2021, troligtvis andra halvan, och sedan pågå under cirka 2-3 år.

90-tal

Cirka 90 avloppsanläggningar finns i dessa två områden idag, enligt Arvika kommun. Att ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet kommer att innebära en betydande kostnad för de boende. Kostnaden utgår från hur stor tomt man har.

– Varje fastighet bedöms individuellt utifrån kommunens VA-taxa men som ett exempel kan en fastighet som ansluter sig till både vatten och avlopp och har en tomt som är 1 200 kvadratmeter stor få betala cirka 143 000 kronor inklusive moms (2020 års VA-taxa).

Det finns dock vissa ekonomiska lättnader inbyggt i systemet:

– Har man en avloppsanläggning som är nyare än tio år kan man få ersättning för den beroende på anläggningens ålder, och vi är även skyldiga att i vissa fall erbjuda en avbetalningsplan, säger Ida Svensson.

Mellanläge

Idag finns inga detaljplaner för Västra och Östra Högvalta. När det gäller den mera vidare planeringen, kommunens översiktsplan, är det endast mindre delar av Högvaltaområdet som ingår i den. Det man nu står i färd med att göra är ett slags mellanläge mellan översikts- och detaljplanläggning där framförallt kommunens viljeinriktning för Västra och Östra Högvalta ska framgå.

– Det här arbetet görs inte bara för den del som berör vatten- och avlopp utan även bland annat för att vår bygglovsavdelning ska få något att hålla sig till. De har fått in förfrågningar på nybyggnation på båda sidor av riksväg 61, de flesta på den östra sidan. Nu vill vi förutom VA-frågan ge bygglovssidan och därmed de som söker bygglov ett bättre underlag.

Vad har ni för tidsplan för projektet?

– Arbetet pågår nu med att ta fram beslutsunderlag till fullmäktige för fastställande av verksamhetsområdet (området som berörs). Samtidigt ska även en upphandling av konsult för projektering av ledningarna göras. Start på anläggningsarbetena beräknas kunna göras nån gång under 2021, troligtvis andra halvan, och sedan pågå under cirka 2-3 år framöver.

Protester?

Senast en större kommunal VA-utbyggnad planerades och genomfördes i Arvika, i Västra Sund, ledde det till en hel del protester från personer som inte ville ansluta sig/tyckte det blev för dyrt. När det talas om Västra Sund idag i byggnadssammanhang är det mest frågan om ökande byggnation.

Räknar ni med nya protester i Västra och Östra Högvalta?

– Det här är ett föreläggande vi fått från länsstyrelsen som vi måste genomföra och som också innebär att de boende tvingas vara med i utbyggnaden. Samtidigt vill vi ta reda på hur dessa två områden kan utvecklas framöver. Programmet ska övergripande visa kommunens vision och mål för Västra och Östra Högvalta. Det kommer sedan att underlätta för kommande planering, det vill säga för kommande detaljplaner inom området.

Artikeltaggar

Bostad och byggenGraningeIda SvenssonMiljöNyheterVästra HögvaltaVästra Sund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.