Inga seriepremiärer under april månad

Fotboll
PUBLICERAD:
Beskeden för fotbollsföreningarna har varit motstridiga den här veckan men kontentan verkar ändå vara att seriepremiärerna för distriktsserierna kommer att bli framskjutna, åtminstone fyra veckor.

– I det rådande läget är det ett riktigt beslut. Vi är i en situation där det finns ganska många frågetecken och det här ger oss lite tid att räta ut en del av dem, kommenterar Arvika Fotbolls herrtränare, Fredrik Tholén.

Värmlands fotbollsförbund kommunicerade i tisdags ut att man förskjuter seriepremiärerna för distriktsserierna till maj och att det var okej att fortsätta spela träningsmatcher, så länge man följde myndighetsdirektiv som givits angående antalet människor som fick samlas.

Under onsdagen kom dock nya besked från Folkhälsomyndigheten där man betonade att man bör "skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper".

Under torsdagen gick dock samma myndighet ut och konstaterade att deras tidigare besked kunnat misstolkas och att det även fortsättningsvis var okej att spela träningsmatcher, så länge de är anpassade för att minimera riskerna för smittspridning.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att framför allt ungdomar får fortsätta att utöva sin idrott, sedan kanske man får göra det i lite mindre grupper än tidigare, konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.

Förändras snabbt

Folkhälsomyndigheten betonade dock att man ska följa de rekommendationer man givit tidigare, om att träna utomhus, inte ha sammankomster med mer än 50 personer och att undvika längre resor.

– Att saker kan förändras från timme till timme kommer inte som en överraskning för någon, kommenterade Daniel Svedberg, kanslichef på Värmlands fotbollsförbund till NWT.

Hur stor är risken att det inte blir någon tävlingsfotboll överhuvudtaget under 2020?

– Det finns självklart en risk för att vi får ställa in hela säsongen. De nya påbuden gäller på obestämd tid, så vi får avvakta, men om de kvarstår kan vi inte genomföra en fotbollssäsong, så är det, fortsätter Svedberg.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.