• idag
  1 juni
  20°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Vi ser brister på Solbergagymnasiet

Insändare
PUBLICERAD:
Solbergagymnasiet
Foto: Hans-Åke Henriksson
Vi är två elever som går vårt första år på Solbergagymnasiet.

Under våra år på högstadiet, fick vi många gånger höra att Solberga ska vara “en av de bästa skolorna i Sverige”.

Men under vår korta period på skolan, så har vi kommit i kontakt med många brister, som talar emot det påståendet!

De flesta lärarna har en väldigt dålig attityd mot elever som har dåliga betyg i de ämnen som läraren undervisar i. Vi vet att vi måste ta mer ansvar på gymnasiet och får ta konsekvenserna. Men är det verkligen rätt att uttrycka sig till en elev “vad håller du på med?” för att eleven får underkänt på ett prov.

Eller att en elev som fick C på sitt första prov och sedan får ett A eller B, att då lärare säger att “de där C:et du fick i början var ju skitdåligt”. Detta ger inte eleven så bra motivation direkt.

Man ska också kunna gå till någon anställd på skolan som inte är lärare (exempelvis rektorn) eller en annan lärare och komma med kritik om någon lärare som man tycker har gjort något dåligt. Utan att den läraren får reda på det. Man ska kunna hålla en anonym identitet helt enkelt. Detta har trots allt förekommit och det resulterade att läraren plockade ut elever en och en. Detta får inte hända eftersom elever blir utpekade och läraren kan få en sämre attityd till eleverna.

Oro har också förekommit hos elever angående prov. En lärare hade bestämt ett datum för ett prov, men sedan flyttar han fram det på grund av en resa. Resan blir sedan inställd och då flyttar han/hon fram det till dagen efter. Eleverna får alltså veta det dagen innan, vilket resulterade att få personer hade hunnit läst på.

Lärare föreslog då att de gör provet med läroboken bredvid sig.

Som ni vet så har gymnasieelever distansundervisning just nu. Vilket gör oss oroliga över att lärare är riktigt dåliga att svara på mail. Ändå tjatar lärarna att vi ska maila dem om allt, men att få svar är ingen garanti!

Ett exempel var när en lärare var sjuk under en vecka, så var de få som fick svar, de absolut värsta med det var att vi skulle ha prov denna vecka, men ingen information fick vi. Det slutade med att vi hade provet på första lektionen nästa veckan. Hade varit skönt med information.

Ja, det finns mer saker, men en insändare ska ju inte vara för lång. Vi vill ju faktiskt att folk ska läsa denna insändare, så budskapet kommer fram!

Om Solberga vill ha ryktet att vara en av de bästa gymnasieskolorna i Sverige, så finns det arbete att göra!

Två missnöjda Solbergaelever

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.