• idag
  5 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  12°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Första coronafallen på sjukhuset i Arvika

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Alla patienter som söker sig till akuten tas emot för en första bedömning av sjukvårdspersonal i det tält som står utanför akutmottagningen. Först därefter slussas de vidare in till sjukhuset.
Arvika sjukhus har fått sina första coronapatienter. Under helgen testades en patient vid sjukhuset positivt för coronavirus och sen slutet av förra veckan vårdas ytterligare en coronasmittad patient i Arvika.

Det uppger läkaren Hanne Guro Hauge som är sjukvårdsledare i särskild sjukvårdsledning på sjukhuset i Arvika.  En tillfällig beredskapsorganisation som upprättats vid samtliga sjukhus i länet på grund av coronaviruset.

Uppdraget är att planera och förbereda sjukvården för att kunna ta emot den ökning av coronasmittade patienter som väntas komma.

Resa utomlands

Den patient som kom in till sjukhuset i lördags är hemmahörande i Västvärmland och hade varit på resa utomlands, när hen fick symtom. Patienten ska inte vara allvarligt sjuk och vårdas inte på intensiven.

Den andra patienten flyttades till Arvika från ett annat sjukhus i slutet av förra veckan. Patienten kommer från en annan del av Värmland, men vårdas på Arvika sjukhus av praktiska skäl.

Sjukhuset har etablerat en särskild enhet för patienter med misstänkt eller bekräftad smitta på en av vårdavdelningarna. Alla patienter som vårdas där isoleras och personalen använder skyddsutrustning.

Två akutmottagningar

Sedan i fredags har sjukhuset också två akutmottagningar. Då öppnades en egen mottagning för patienter som har symtom på luftvägsinfektion.

Alla patienter som söker sig till akuten tas emot för en första bedömning av sjukvårdspersonal i det tält utanför akutmottagningen som varit på plats en dryg vecka. Först därefter slussas de vidare in till sjukhuset.

De tillfrågas om de har känt av snuva, halsont, hosta eller feber, symtom som kan tyda på en luftvägsinfektion.

– Har de symtom slussas de till akutmottagningen för de med luftvägssymtom. Om inte slussas de vidare till den vanliga akutmottagningen.

Samtliga patienter som kommer till akuten och behöver läggas in på sjukhuset, oavsett vad de söker för – och utöver det har tecken på luftvägsinfektion – testas för coronavirus.

Planerade besök

Det har också upprättats speciella rutiner för planerade sjukhusbesök.

För att minska riskerna att få in smitta på sjukhuset och skydda patienter och personal har Region Värmland begränsat tillträdet till vårdinrättningarna.

Bara patienter som ska till sjukhuset på inbokade besök, eller behöver besöka apoteket, släpps in. Sjukhuspersonal tar emot vid huvudingången.

– Så sjukhuset är stängt för allmänheten och det finns begränsningar när det gäller att ha med sig närstående.

Undantag gäller för barn eller vuxna med särskilda behov som behöver ha ledsagare med sig vid sjukhusbesöket.

Multimottagning

Om drygt en vecka kommer sjukhuset att öppna vad Hanne Guro Hauge kallar för en "multimottagning", där samtliga mottagningar kommer att ta emot patienter med luftvägssymtom. Patienter som har planerade besök och där dessa inte kan anstå.

Under förra veckan ringde sjukhusets mottagningar upp patienter med inbokade besök för att höra om de hade några luftvägssymtom. I de fall de hade det avbokades de flesta möten. Om det inte gick hittade man olika lösningar för att kunna ta emot patienterna.

Man kommer även fortsättningsvis att ringa upp patienter först och göra en bedömning om det är nödvändigt att de kommer till sjukhuset eller om besöket kan vänta. Men med den nya mottagningen blir det lättare att ta emot de patienter som behöver få komma på sitt planerade besök uppger Hanne Guro Hauge.

Telefonkontakt

En del inbokade besök försöker man klara av via telefon.

– Vi gör vad som går att göra via telefon. De patienter vi kallar till oss är de vi bedömt att vi behöver se.

Gäller det även friska patienter?

– Mottagningarna har gjort lite olika, hur mycket man även bromsat friska patienter. Men de som vi försöker lösa per telefon är patienter över 70, samt patienter i alla åldrar med luftvägssymtom.

Man jobbar även för att få till andra lösningar som hembesök och videomöten.

– Det finns också patienter som uttryckt oro för att komma till sjukhuset och som själva avbokat tid. Men man ska inte behöva känna oro för att bli smittad i samband med ett besök.  De som behöver vård ska kunna känna sig trygga när de kommer.

Fler berörs

Även patienter under 70, utan luftvägssymtom, kan framöver komma att hanteras per telefon eller att man skjuter på besöket, enligt Hanne Guro Hauge.

Skälet till det är att de läkare och sjuksköterskor som jobbar på mottagningarna kan komma att behövas för att ta hand om akut sjuka patienter, när antalet coronasmittade i Värmland förväntas öka.

Sedan den 16 mars är alla planerade operationer tillsvidare inställda på sjukhuset. I Arvika finns normalt dagkirurgi och ortopediska operationer för nya höft- och knäproteser.

Hanne Guro Hauge säger att man inom sjukvården är medveten om att det kan bidra till att det byggs upp köer och att det kan ställa till problem i vardagen för de som får vänta på sina operationer.

– Men det finns inte personal att utföra operationer. Vi har öppnat en ny akutmottagning, vi behöver folk där.

Eftersom man bedömer att antalet coronasmittade patienter kommer att öka kraftigt de närmaste veckorna har sjukvården successivt ställts om för att kunna hantera det.

Vårdcentralen Verkstadens jourverksamhet som normalt också finns i sjukhusets lokaler har flyttat till sina egna lokaler.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.