• idag
  4 juni
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.3 mm
 • söndag
  7 juni
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kommunverksamheter gick kraftigt minus under 2019

Politik
PUBLICERAD:
Arvika stadshus.
Foto: Hans-Åke Henriksson
De stora kommunala verksamheterna gick under 2019 minus med 46,2 miljoner kronor i förhållande till budget. Nu fortsätter kommunen arbetet med att se över verksamheterna. Kommunen visar dock ett plus på balanskravsresultatet.

Nu finns ett förslag till Arvika kommuns årsredovisning, meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Årsredovisningen visar att verksamheterna under kommunstyrelsen – kommunledningsutskottet, lärande och stöd samt vård och omsorg – hade ett underskott på 46,2 miljoner kronor i förhållande till budget under 2019.

Lärande och stöd står för 40 miljoner kronor av detta underskott.

Kommunen meddelar vidare i pressmeddelandet att sparåtgärderna under året gav resultat, men att flera verksamheter trots det visar minusresultat och att kommunen därför fortsätter arbetet med att se över ekonomin i verksamheterna.

– Kommunstyrelsen får varje månad information om uppföljning av ekonomi och verksamhet, säger kommunalrådet Peter Söderström (S) i pressmeddelandet.

– Då prognoserna under 2019 visade på underskott fick kommundirektören i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att kunna bedriva verksamheten inom de ekonomiska ramarna. Flera åtgärder har genomförts, men det är oerhört viktigt att vi fortsätter det sedan tidigare påbörjade arbetet med att se över alla våra verksamheter.

Slutresultatet för kommunen visar dock ett överskott på 90 miljoner kronor, men det är tack vare att pensionsmedelsförvaltningen under året gick bra. Det är pengar som kommunen har placerat i aktier och fonder för att klara av att betala ut framtida pensioner.

Kommunens balanskravsresultat för 2019 visar ett plus på 17,5 miljoner kronor. Det är enligt kommunen det "viktigaste resultatet".

Årsredovisningen ska nu behandlas politiskt, först i kommunledningsutskottet och slutligen i kommunfullmäktige.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.