Tomt började bebyggas på 1970-talet – snart kan ett hus stå klart

Publicerad:
En beryktad fastighet på Solvik i Arvika är äntligen på väg att bebyggas. Den tidigare ägaren började en bit in på 1970-talet (troligen 1974) att uppföra ett hus på tomten men efter att husgrunden blivit klar tog det stopp. Fastigheten har därefter förfallit mer och mer men nu har nya ägare påbörjat upprensningen av tomten, vilken ska resultera i ett nytt enplanshus så småningom. Foto: Hans-Åke henriksson

Det finns långbänkar, och så finns det långbänkarnas långbänk. En tomt på Solvik tillhör det sistnämnda, snart bebyggs dock tomten – runt 45-50 år efter byggstart.

På Arvika kommun har det funnits en hel pärm med handlingar om denna fastighet på Liljebjörns väg, en fastighet som började bebyggas en bit in på 1970-talet. Husgrunden uppfördes men sedan blev det inte så mycket mer. Av olika anledningar gick bygget i stå och tomten har med åren förfallit allt mer.

Nu har dock barnen till den förra ägaren (dödsboägarna) sålt huset och saker och ting har börjat hända.

– Grannarna blev i alla fall glada, säger Daniel Börjesson, med ett leende, Daniel som tillsammans med sambon Sarah Grönvall köpt fastigheten.

Satte igång

Bakom ett allt mera trasigt stängsel har det genom åren funnits ansamlingar av bråte, presenningar, plast, lastpallar och annat – dock icke så mycket längre. Nu har Börjesson/Grönvall spottat i nävarna och börjat rensa upp.

– Vi fick börja röja med en gång... Och vänner har hjälpt oss.

Ansökan inlämnad

Idag är den förfallna tomten mer attraktiv än på länge även om det återstår mycket jobb innan Börjessons/Grönvalls mål, ett enplanshus, kan stå färdigt. Bygglovsansökan är dock inlämnad.

– Bygglovet ska inte vara några problem.

Så fort det administrativa är klart ska spaden sättas i marken på allvar. Redan nu har dock träd, sly och annat röjts undan. Tyvärr kan dock inte grunden användas.

– Den är blöt och möglig, väldigt äcklig, men vatten och så är ju draget även om rör måste bytas ut, säger Daniel.

I huset ska han och sambon flytta in, en inflyttning som förhoppningsvis kan ske under 2020.

– Jag har alltid velat bo på Solvik, känner många där, säger Daniel.

Frustration

På Arvika kommun finns många dokument och tidigare frustration över långbänken, en långbänk som inte bara behandlats ingående av kommunen själv utan även av högre instanser. Husägaren vann dock i alla instanser då äganderätten har vägt tyngre än obehaget för grannarna.

Redan 1987 ansökte Arvika kommun hos regeringen om expropriationstillstånd – det vill säga att ägarna mot ersättning måste avstå tomten – men utan att lyckas. När kommunen försökte expropriera en andra gång drygt tio år senare blev utfallet detsamma.

Nej igen

En ganska kort tid därefter, under 2000, avslog regeringen för andra gången Arvika kommuns ansökan om expropriation. Samma år avslutade Arvika kommun ärendet.

– Vi har en hel pärm med handlingar i ärendet, sa dåvarande bygglovschefen Sten-Eric Carlsson till AN för cirka tio år sedan.

Positivt

Kommunala tjänstemän anser att man på olika sätt försökt samarbeta, medla och övertala den tidigare ägaren att på frivillig basis sälja tillbaka tomten till kommunen, byta den mot en annan tomt eller slutföra bygget, dock utan att lyckas.

Nu är den dock äntligen på väg att bebyggas – efter sisådär 45-50 år.

– Positivt ur många aspekter att det finns en ny ägare som vill göra i ordning tomten och bygga på den. Det är en förbättring i närmiljön för boende och positivt för kommunen att en planlagd tomt blir bebyggd, säger samhällsbyggnadschefen Ida Svensson.

Fotnot: Dödsboägarna vill varken kommenterar dåtid eller nutid när det gäller denna fastighet.

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenIda SvenssonKonsumentNyheterSolvik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare