Leah, 10, gillar att skriva: "I skolan brukar jag skriva för mycket"

Publicerad:
Leah Ahlvar tycker om att skriva och läsa. Hon gillar fantasyböcker, bland annat böckerna om Harry Potter. Foto: Anton Eriksson

Ingen snö sätter inte stopp för sportlovsaktiviteterna. I onsdags var det Skrivarverkstad på biblioteket i Arvika.

Den uteblivna vintern är perfekt för att läsa och skriva istället för att åka skidor och pulka. I onsdags var det Skrivarverkstad på biblioteket i Arvika där sportlovslediga barn fick inspiration till att berätta genom skrivande.

– Det fantastiska med att jobba med barn är att det är så mycket fantasi som spirar och det får man inspiration till själv i sitt eget skapande, säger skrivpedagogen Louise Alvarsson, som författat boken "Skriv bara skriv".

Hon ledde onsdagens Skrivarverkstad där hon med hjälp av olika övningar inspirerade barn till att berätta genom att skriva och rita.

– Barn tänker gärna lite bredare och utanför ramarna: "Kan jag göra så här istället?" "Ja, men varför inte?" Så man får fundera själv varför man sätter upp gränser i vissa övningar.

Hon coachar även vuxna i skrivande.

– En vuxen grupp är mer lydiga, men man kan ju vinna på att våga ta lite egna svängar.

Elise Torstensson, Isa Källström Höglander, Nellie Andersson Brevad och Leah Ahlvar deltog på onsdagens Skrivarverkstad på biblioteket i Arvika.
Elise Torstensson, Isa Källström Höglander, Nellie Andersson Brevad och Leah Ahlvar deltog på onsdagens Skrivarverkstad på biblioteket i Arvika. Foto: Anton Eriksson

Lätta och svåra övningar

Barnen fick bland annat öva på att skriva om ett ord, en mening och att skriva till bilder med mönster.

– Jag tycker att det var svårt att skriva till en bild, men det kan bero på att jag fick en svår bild. Jag tycker att det är enkelt att skriva en berättelse till ett stödord, säger Leah Ahlvar, 10 år.

Hon tycker om att skriva.

– I skolan brukar jag skriva för mycket.

En del övningar var lite svårare än andra, och Nellie Andersson Brevad, 10 år, tycker också att det var enklast att utgå från ett ord.

– Jag tycker att det är ganska enkelt att utgå från ett ord, i alla fall rita efter det.

Louise Alvarsson, skrivpedagog och författare till boken "Skriv bara skriv", inspirerade sportlovslediga barn till skrivande när biblioteket arrangerade en Skrivarverkstad.
Louise Alvarsson, skrivpedagog och författare till boken "Skriv bara skriv", inspirerade sportlovslediga barn till skrivande när biblioteket arrangerade en Skrivarverkstad. Foto: Anton Eriksson

Berättande, skrivande och läsande går hand i hand brukar man säga, och barnen på Skrivarverkstaden bekräftar den bilden.

– Jag gillar att läsa, och att läsa på engelska. Jag gillar att läsa tonårsböcker som har komplicerade ord i sig, säger Leah Ahlvar, och berättar att hon har läst de fyra första Harry Potter-böckerna.

Även Elise Torstensson, 10 år, gillar att läsa böcker för lite äldre ungdomar.

– Mamma brukar ge mig böcker som är för 13 plus för hon vet att jag klarar av dem.

Elise Torstensson var med på bibliotekets Skrivarverkstad.
Elise Torstensson var med på bibliotekets Skrivarverkstad. Foto: Anton Eriksson

– Jag gillar fantasyböcker, säger Nellie Andersson Brevad, och de andra barnen håller med.

Varför gillar ni fantasyböcker?

– Man får en helt ny upplevelse och man kan verkligen leva sig in i boken. Det kan man ju med vilken bok som helst, men med fantasy blir det mycket mer levande, det kan hända nästan vad som helst, säger Leah Ahlvar.

Artikeltaggar

ArvikaArvika stadsbibliotekNyheter

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare