• idag
  2 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 juli
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.2 mm

Insändare: Satsa på solenergi – inte vindkraft

Insändare
PUBLICERAD:
Så här vill Nils Persson ha det: Prickade är befintliga skyddszonen. Det helsvarta är tillägg.
Insändarskribenten Rätt och riktigt skriver 29 januari i Arvika Nyheter: "Politikerna i Arvika beslutade under 2019 att den nu föråldrade översiktsplanen från 2007 ska ses över och anpassas till dagens förhållanden av olika slag, vilket är bra. Till just Arvika kommuns översiktsplan hör ett så kallat tematiskt tillägg om vindkraft, något man kan även kan kalla vindbruksplan. Även detta tillägg, antaget av kommunfullmäktig 2010, ska revideras samtidigt."

Jag, Nils, skickade denna synpunkt till Peter Söderström den 17 april 2019 då det var aktuellt med revidering av översiktsplanen för vindkraft.

Då jag har tittat på den karta med skyddsområdet för Glaskogens naturreservat, har jag med många andra har funderat över, varför man inte har fortsatt med skyddszonen ända ner till kommungränsen Arvika-Säffle, för att sedan fortsätta efter kommungränsen mot Årjäng, det vore väl logiskt att göra det, då det blir en anslutning till Stömne och Gillberga reservat. Hela detta område kring Stömne och Stömneskogen har stora skyddsobjekt som bör bevaras, och ligger i närhet av Glaskogen. Och ingen exploatering av vindkraftsindustri bör tillåtas där. Om detta område varit med från början i översiktsplanen så har det inte orsakat dessa problem som det blivit nu, med att det för all framtid kan bli en förstörd skyddsvärd natur, och även livsmiljön, om detta projekt kommer till.

Och detta svar gav Peter mig: "ag vidarebefordrar detta till samhällsbyggnad som en inkommen synpunkt."

Men vad har hänt? Ingenting!

De bara kör på och låter Stena Renawble fortsätta med sin ansökan!

Som Henric Blomqvist skriver 1 februari: "En påminnelse om att det inte bara handlar om den förödelse som kan komma att drabba Stömne och Glaskogen, inklusive TVÅ naturreservat! Om nu inte våra (?) – förlåt, men jag har börjat tvivla – lokala politiker kommer till insikt om att de fått sina förtroendeuppdrag av medborgarna i akt och mening att bevaka den egna kommunens, och därmed invånarnas, intressen."

Och det är något som jag Nils och många andra håller med Henric om. Flera partier står bakom oss i Fri Natur Stömneskog, som vi är mycket tacksamma för, de har förstått att detta måste stoppas då det förstör för både natur, miljö, boende och turism. Så ni övriga partier som inte kan säga NEJ, tänk om och sätt stopp för detta projekt med ett VETO som ni kan utnyttja. Det är inte så klimatsmart som ni tror!

Vill kommunen vara med i klimatkampen, så bygg ut den befintliga solcellsparken som finns i kommunen, som den i Arvika och Hillringsberg, den genererar el till Arvika Kommun, och innevånarna får del av den.

Det får man inte av vindparken i Stömne, då den vidarebefordras till södra Sverige!

Solenergi är varken störande eller förstör naturvärden och är tyst!

Nils PerssonFri Natur Stömneskog

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.