• idag
  20 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • onsdag
  21 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Moa, 15, fick ärofyllt pris på kaninutställning

Djur & natur
PUBLICERAD:
Moa Nilsson blev utsedd till Sveriges främsta junior på kaninutställningen i Vårgårda.
Foto: Privat
Moa Nilsson har haft kaniner i sex år och håller på med utställning. Förra helgen arrangerades landsutställning för raskaniner i Vårgårda där Moa utsågs till Årets Junior.

Det var många kaniner som, tillsammans med sina ägare, begav sig till den tre dagar långa landsutställningen för raskaniner i Tångahallen, Vårgårda, under januarimånadens sista helg. Flera värmlänningar deltog, en av dem var femtonåriga Moa Nilsson som ställt ut och haft kaniner i sex år.

– Min första kanin var en utställningskanin. I dag har jag ungefär trettio kaniner av olika raser, säger Moa som har både dvärgvädurar och hermeliner hemma.

Till utställningen hade Moa anmält tjugotre av sina kaniner, flera av kaninerna hon hade med sig var egna uppfödningar. Totalt deltog hela 1940 kaniner på helgens utställning som blev den tredje största i Sveriges historia.

Bedömning

Moa har kaniner som blivit tilldelade så kallade championtitlar. För att en kanin ska bli champion krävs att den får minst 95 poäng på utställning vid tre olika tillfällen. När en kanin ställs ut tittar en utbildad domare på kaninens vikt, kroppsform, pälskvalitet, färg och teckning. Kaninen bedöms av domaren enligt Nordisk kaninstandard och varje ras har sitt ideal över hur den ska se ut.

Gemenskap

Att vara med på utställning innebär för Moa inte bara att en domare bedömer hennes kaniner. Det innebär också mycket gemenskap.

– Det roligaste med att vara med på utställning är att man får bedömning på sina kaniner och att man ser vad andra tycker om dem, men också att man lär känna en massa nya människor och att gemenskapen är så stor, säger Moa.

Stora framgångar

Under åren som utställare har Moa haft stora framgångar. År 2018 vann hon priset: Årets Junior. I år var det dags igen. Efter helgens utställning i Vårgårda åkte hon hem som Sveriges främsta junior inom kaninutställning.

– Det kändes jättekul att få priset, säger Moa som nu landat hemma igen efter en helg tillsammans med både två- och fyrbenta vänner.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.