Hoppa till huvudinnehållet

Lena Sewall gratulerar AN – och bjuder på recept

Publicerad:
Lena Sewall säger grattis till Arvika Nyheter på 125-årsdagen med ett recept på Karin Aronssons kolatårta
Lena Sewall säger grattis till Arvika Nyheter på 125-årsdagen med ett recept på Karin Aronssons kolatårta

Grattis, Arvika Nyheter, som fanns i mitt liv redan i mitt barndomshem och som jag i nästan hela mitt vuxna liv prenumererat på, länge sommartid men numera året om.

Många fina minnen har jag från de 15 månader 1961–1962 då jag arbetade på Arvika Nyheter som journalistvolontär, som det hette på den tiden.

På mornarna skrev jag korta notiser från Tidningarnas Telegrambyrå med hörlurar för öronen och brukade bli klar lagom till förmiddagskaffet då alla på Arvika Nyheter deltog, direktör Andersson, alla på redaktionen, Barbro Weiborg i receptionen och hennes dåvarande make Sune och de andra ”gubbarna” på sätteriet. Ofta hade jag då som yngst på tidningen fått cykla till det gammaldags bageri som då fanns på Västra Torggatan – Bolins tror jag det hette – för att köpa de likaså mycket gammaldags långa platta wienerbröd med vaniljkräm, som en enhällig tidning ansåg vara bäst och mest prisvärda i stan. På cykel gav jag mig sedan av till de mest skiftande uppdrag, Ibland skjutsad till något mer långväga reportage av en bilburen kollega.

Bengt Malmgren hette min mycket avhållne chef och minnesvärda kollegor var sportredaktören, sedermera riksdagsmannen Gunnar Olsson och den legendarisk Evald Lier. Då och då tittade den då mycket unge tonåringen, blivande chefredaktören Jan Nordenberg upp på tidningen med ett sportreferat.

Eftermiddagskaffet intog jag allt som oftast i NWT:s lokalredaktion där min goda vän Eva Holmgren arbetade som assistent till lokalredaktören Georg Borgström, också han blivande chefredaktör på Arvika Nyheter.

Fritt fram var det för alla mina idéer och allt jag skrev sattes ordagrant in i AN utan vare sig nedskrivningar eller korrigeringar, vilket naturligtvis hade varit bra. I en artikelserie, Li:s hörna, intervjuade jag ambitiösa tonåringar i Arvika och då och då skrev jag om mat, starkt påverkad av mina idoler, matskribenterna Hiram i Svenska Dagbladet och Pernilla Tunberger i Dagens Nyheter. Georg Borgström var ett av mina intervjuoffer då han gick på matlagningskurs för herrar på Ingesunds folkhögskola. Mammas goda vän, Karin Aronsson, en av mina stora förebilder i livet, och hennes nog i vida Arvikakretsar fortfarande berömda kolatårta skrev jag om i en annan matartikel. Karin var en charmfull och generös kvinna, lika vacker inuti som utanpå brukar jag säga, som bakade sin kolatårta inte bara till sin egen familj utan också när det var kalas och högtidsdagar hos alla de många vännerna. Så småningom, flera år senare, dök det receptet upp i ICA-kuriren och förekommer då och då i tidningar och böcker som Rörträsktårta. Men jag var först i Arvika Nyheter med receptet!

Och här kommer det som 125-årspresent till Arvika Nyheter – receptet på Karin Aronssons kolatårta som utan tvekan är en av de godaste tårtorna i världen!

Artikeltaggar

Arvika kommunArvika NyheterDagens NyheterIngesunds FolkhögskolaJan NordenbergLena SewallMat och dryck

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.