• idag
  19 sep
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ledare: En pigg och välmående 125-åring

Ledare
PUBLICERAD:
Linus Carle, tf chefredaktör
På söndag är det 125 år sedan första numret av Arvika Nyheter kom ut. Det är en stor dag – inte bara för oss på tidningen, utan även för det fria ordet och demokratin.

125 år är en lång tid. Mycket har hänt både i Arvika och i Arvika Nyheters många olika lokaler genom åren. Ett exempel: 1895 hade Arvika drygt 2 000 invånare – i dag har kommunen över 26 000 invånare.

Sättet man gör tidning på i dag skiljer sig också enormt mot för 125 år sedan. Nu är allt digitaliserat och vi arbetar mot flera olika kanaler, men vårt uppdrag är i grund och botten detsamma i dag som 1895.

Och det är ett brett uppdrag. Vi ska skildra och spegla livet och samhällsutvecklingen i Västvärmland med människan i fokus. Vi ska vara orädda mot makthavare, med undersökande journalistik ska vi granska den politiska och ekonomiska makten. Vi ska också engagera, beröra, underhålla och informera, vi ska värna det fria ordet och låta alla komma till tals – både i artiklar och på åsiktssidan. Politiska förslag ska vi informera om så tidigt som möjligt så väljarna har chansen att påverka sina folkvalda.

Lokaljournalistik ska spegla det som sker – både stort och smått. Ena stunden pratar vi med makthavare om samhällsutmaningar, andra dagen rapporterar vi om en papegoja på rymmen.

Nu har Arvika Nyheter funnits i 125 år – och förhoppningsvis fortsätter vi i minst 125 år till.

Medielandskapet i Sverige står förvisso inför stora utmaningar med globala jättar som Facebook och Google som nu konkurrerar på den lokala marknaden, men våra ägare värnar om det fria ordet och den fria pressen och menar allvar med att långsiktigt investera i journalistiken.

Det är vi på tidningen glada för – och det ska ni läsare också vara.

För i en tid med "fake news", alternativa medier utan ansvarig utgivare och sociala medier där källkritiken lyser med sin frånvaro är det viktigare än någonsin med medier som tar ansvar. I en demokrati är det direkt avgörande med oberoende journalistik så lokala frågor, beslut och missförhållanden synas.

Arvika Nyheter tar ansvar dels genom att ha en ansvarig utgivare, men också genom att följa pressens publicitetsregler och etiska yrkesregler. Det innebär bland annat att vi är källkritiska och ger korrekta nyheter, att vi är objektiva och låter alla komma till tals, att vi vid felaktiga sakuppgifter snabbt rättar, att vi respekterar den personliga integriteten och är försiktiga med namnpublicering – i känsliga fall publicerar vi endast namn om vi anser att allmänintresset är större än den publicitetsskada som personen drabbas av.

Ett utmärkt bevis på vilken viktig roll en lokaltidning fyller i ett samhälle är den så kallade Överförmyndaraffären där Arvika Nyheter varit med och avslöjat allvarliga brister och missförhållanden i en kommunal verksamhet som har som uppgift att skydda de svagaste i vårt samhälle. Utan journalister på orten är det inte säkert att allt detta nått kommuninvånarna. Efter vår granskning har verksamheten skärpt sina rutiner och tillfört extra resurser för att komma till rätta med bristerna.

Så om ni någonsin ställt er frågan varför man ska prenumerera på sin lokaltidning så tycker jag ni har svaret i vår granskning av Överförmyndarnämnden. Lokaljournalistik gör skillnad.

Slutligen, till alla läsare: Ett stort och hjärtligt tack!

Utan er skulle inte Arvika Nyheter finnas.

Det är för er vi skriver och vi gör varje dag vårt bästa för att bevisa att vi är värda ert förtroende.

Linus Carle

Tf chefredaktör

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.