• idag
  22 sep
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Liberalerna är att lita på

Åsikter
PUBLICERAD:
Liberalernas Anton Sjöstedt i en replik till Sverigedemokraternas Anders Skogberg.
Foto: Anton Eriksson

I en replik till Gösta Frödin (L) pekar Anders Skogberg (SD) på politiken på riksplanet och påstår att det inte går att lita på Liberalerna. Låt mig redogöra för varför detta är ett felaktigt påstående.

Liberalerna på riksplanet gick till val som en del av Alliansen med vallöftet att om Alliansen blev mindre än de rödgröna skulle det krävas ett blocköverskridande samarbete för att begränsa Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas inflytande över politiken. Många var och är mot att Liberalerna och Centerpartiet samarbetar med den rödgröna regeringen, men när andra partier inte ville samarbeta blev Januariavtalet det enda trovärdiga alternativet för att garantera att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna skulle utöva minimalt inflytande över politiken. Liberal politik som är bra för Sverige i Januariavtalet, till exempel avskaffad värnskatt och Liberalernas skolpolitik, och begränsat inflytande över politiken för Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har blivit verklighet. Liberalerna driver sin politik och infriar sina vallöften. Liberalerna är att lita på!

Anders Skogberg påstår att Liberalernas röster inte behövdes för att göra Stefan Löfven till statsminister om Centerpartiet och de rödgröna gjorde gemensam sak. Det stämmer att deras röster räcker. Liberalerna behövs dock för att Januaripartierna, som största budgetunderlag, ska få en budget genom Sveriges riksdag. Varför utelämnar Skogberg detta faktum och kallar Liberalerna för ”en liten svans”, om inte för att skymma för läsarna att Liberalerna är en konstruktiv kraft i Sveriges riksdag som driver liberal politik som är bra för Sverige?

Undertecknad vill replikera på tre frågor Anders Skogberg lyfter på det lokala planet:

Undertecknad, som är ledamot för Liberalerna i utskottet för lärande och stöd, deltog i utskottet när ungdomsgården tilldelades 400 000 kronor när det ursprungliga förslaget var noll och är också delaktig i utskottets pågående arbete att med givna förutsättningar göra ungdomsgårdens verksamhet så bra som möjligt. Utöver oppositionspolitik i form av enkla frågor, interpellationsdebatter och motioner i kommunfullmäktige är alltså Liberalerna en konstruktiv kraft i kommunpolitiken och verkar för kommuninvånarnas bästa utifrån givna förutsättningar. Långt ifrån de ”bara fagra menlösa ord i efterhand” Skogberg påstår att Liberalerna står för.

Anders Skogberg hänvisar till den nya högstadieskolan som ett exempel på att reservera sig mot beslut som man tycker är felaktiga. Liberalerna står bakom den nya högstadieskolan och tycker inte att beslutet är felaktigt, därför röstade vi ja. Om Skogberg påstår att Liberalerna bör reservera sig oftare mot beslut som fattas i kommunen bör han peka på exempel där Liberalerna varit mot någonting, men valt att inte reservera sig. En stor, centralt belägen högstadieskola som är tillgänglig för alla elever ligger rätt i tiden, är en fördel för lärare och innebär en långsiktig investering för kommunen som helhet. För övrigt tänker undertecknade inte bemöta Skogbergs halmgubbe om ekonomiska konsekvenser eftersom Liberalerna röstade utifrån en bestämd finansiering av nya högstadieskolan. Skogberg vet bättre än att påstå att ”För L spelade det ingen roll hur stora kostnaderna skulle bli”.

Anders Skogbergs sista exempel på frågor på det lokala planet är vindkraftsparken i Stömne. Undertecknad ställer frågan om det är önskvärt att i svåra frågor bestämma sig utan bästa möjliga underlag? I slutändan är det vi ledamöter i kommunfullmäktige som röstar ja, nej eller lägger ned våra röster i frågan om vindkraftsparken i Stömne. Är det inte rimligt att vi ledamöter för kommuninvånarnas bästa ska ha tillgång till bästa möjliga underlag innan vi röstar? Liberalerna i Arvika fattar inga förhastade beslut i svåra frågor i syftet att vinna en popularitetstävling, utan fattar beslut efter noga övervägande baserat på bästa möjliga underlag och efter eget omdöme. Liberalerna har i frågan om vindkraftsparken i Stömne agerat lyhört gentemot berörda kommuninvånare och inväntar utlåtande från myndigheter innan vi bestämmer oss. För eller mot kommer vi sedan ta ansvar för hur vi röstar. Det är ansvarsfull politik.

Att fatta beslut utan bästa möjliga underlag är oansvarig politik.

Anton Sjöstedt

Kommunfullmäktigeledamot, ledamot i utskottet för lärande och stöd och ordförande för Liberalerna i Arvika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.