Arvikabyggnad Sveriges 47:e vackraste

Publicerad:
L P Svenssonhusetkan utses till Sveriges vackraste byggnad. Foto: Linus Carle

Sveriges vackraste byggnad finns inte i Arvika, utan i Lund.

Arvikas enda bidrag i den stora finalen – LP Svenssonhuset – landade på en 47:e plats.

Det är Arkitekturupproret som genom en komplicerad process röstat fram Sveriges vackraste byggnad. Omröstningen avslutades under nyårsaftonen, och vann gjorde Universitetsbiblioteket i Lund med 1249 röster. Totalt kom det in drygt 18 000 röster i omröstningen som skedde i Arkitekturupprorets Facebookgrupp. Tvåa i tävlingen kom Hirschska huset i Sundsvall och trea det välkända nordiska museet i Stockholm.

Tre värmländska byggnader fanns med i den slutliga omröstningen bland hundra byggnader, men ingen av dessa lyckades nå en framskjuten placering. Bäst gick det dock för Stadshotellet i Karlstad som kom på 22:a plats med 221 röster. Borgenbyggnaden i Kristinehamn slutade 42:a och LP Svenssonhuset i Arvika hamnade på 47:e plats med 132 röster.

Tävlingen startade med lokala omröstningar där Värmlands arkitekturuppror hade en egen omröstning. LP Svenssonhuset i Arvika hamnade där på en tredjeplats och lyckades därför kvalificera sig till Sverigefinalen där hundra byggnader från hela Sverige fanns med.

Arkitekturupproret delar varje år ut det mindre smickrande priset Kasper Kalkon-priset till årets fulaste byggnad. De har också utsett Sundsvall till Sveriges vackraste stad och Borlänge till Sveriges fulaste stad.

Artikeltaggar

ArvikaNyheter

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare