Hoppa till huvudinnehållet

Efter "Idol": nu satsar han på musiken

Publicerad:
2019 har varit ett bra år för Arvikasonen Fredrik Toremark.
2019 har varit ett bra år för Arvikasonen Fredrik Toremark. Foto: Privat

Det har gått fem år sedan kamerorna slocknade för Fredrik Toremark i Idol. Men mycket har hänt sedan dess. Nyligen släppte Arvikasonen sin första singel och nu skriver han ett potentiellt bidrag till världens största musiktävling - Eurovision Song Contest.

2019 har varit lite av ett genombrottsår för Fredrik Toremark.

Året då han har fått skriva musik med namnkunniga artister och producenter, bildat en artistduo, skrivit fem singlar, startat ett skivbolag och skrivit låtar för Eurovision Song Contest.

– Jag försöker göra det bästa jag kan just nu, så leder det förhoppningsvis till något. Det känns som att man fortfarande är i början. Men att det är så mycket på gång, det är skitkul, säger Fredrik Toremark.

Allt tog sin början i och med hans medverkan i tv-programmet Idol 2014. Arvikasonen var då bara 16 år.

– Det var en upplevelse. Jag tror alla erfarenheter är bra erfarenheter - man kan alltid lära sig något. Framförallt gav Idol mig mersmak för musiken, när jag var 16 år var planen att studera juridik eller industriell ekonomi efter gymnasiet. Man kan säga att Idol fick mig att skifta fokus och prioritera musiken.

Fredrik tappade texten och fick lämna programmet under slutaudition men det förde ändå något gott med sig.

– Där och då tyckte jag inte att det var så kul att åka ut men i efterhand känns det som att det var bra att det hände. Det gav mig tid att lära mig mer om både låtskrivandet och branschen vilket gav mig en bättre grund att stå på.

Matte och musik

Idol ändrade också tillvaron efteråt. På veckorna pluggade han matte och biologi på naturprogrammet på Solbergagymnasiet och på helgerna var det fullt fokus på musiken.

– Från det att jag var 16-17 år åkte jag regelbundet och skrev med olika låtskrivare.

Därför föll det sig naturligt att flytta till Stockholm efter studenten. Efter ett år på Kulturama gick han en kurs i musikproduktion där han blev klasskompis med artisten Petra Marklund.

– Det var jättehög kvalitet på utbildningen, där lärde jag mig så sjukt mycket som gjorde att jag kom in på Musikmakarna.

Fredrik är nu inne på sitt andra år på Musikmakarna i Örnsköldsvik. Som en del i utbildningen har han bland annat gjort praktik hos Michel Zitron och John Martin, duon bakom Swedish House Mafias megahit Don´t you worry child.

– Jag var hos dem i drygt tre månader, det var superkul.

En annan nyttig erfarenhet har varit att få skriva musik med Benjamin Ingrosso, Ana Diaz och Petra Marklund. Om det kommer att mynna ut i något kan han inte avslöja.

Något han dock kan berätta är att han var med och skrev låten Hatar, till den jojkande rapparen Maxida Märak.

– Vi skrev den på engelska till en helt annan artist, men så fick hennes manager höra den och ville ha den så vi skrev om den till svenska.

Bildat artistduo

Men nu har Fredrik skiftat fokus till att skapa musik åt sig själv, under namnet Rallie & Coal. En artistduo han har bildat med klasskamraten Maya Nalani Carlsson.

Precis som för många andra i branschen var det rätt kontakter som blev avgörande.

– Vi åkte till Los Angeles i april och bokade in massa möten. På det första mötet träffade vi en megaproducent, Michael Lloyd. Vi kom till en villa i Beverly Hills och visste inte vad vi skulle förvänta oss. Han hade hört lite låtar som vi skickat. Det blev startskottet, han tyckte att vi skulle köra vår grej och släppa låtar. Så vi skrev med honom och några andra hela veckan.

Artistduon, bestående av Maya Nalani Carlsson och Fredrik Toremark, har släppt sin första singel.
Artistduon, bestående av Maya Nalani Carlsson och Fredrik Toremark, har släppt sin första singel.

När de kom tillbaka till skolan startade de ett bolag.

– Vi valde ganska tidigt att vi ville göra det här själva, vi tar hjälp av producenter men vi har kontrollen.

För tre veckor sedan släppte Rallie & Coal sin första singel, Prom Queen Crown på ett flertal streamingtjänster. En skildring av livets oförutsägbara bergochdalbana i ungdomens år. Singeln, som i nuläget är uppe i snart 9 000 lyssningar, har tagit sig in på nöjesjournalistens Jan Gradvalls spellista.

– Det var väldigt roligt, det är en bra lista att hamna på som många i branschen lyssnar på.

Hur skulle du beskriva er musik?

– Det är pop i grunden, lite åt indiepop. Den första låten är akustisk, mest för att vi ville komma igång. Det går fortare att göra en akustisk låt eftersom gitarren är det enda instrumentet. I februari kommer fyra nya singlar och de är mer producerade.

Fredrik är låtskrivare, projektledare och gitarrist i bandet. Maya sjunger på de första låtarna men Fredriks stämma kommer att höras i kommande singlar, bland annat i en duett.

Singelsläppet har till och med uppmärksammats i Wien, där Fredrik befinner sig.

– Ja vi har fans här också, det märktes på stan. De ser fram emot nästa singel, det är väldigt spännande. Det känns som att något är på gång som det går att bygga på.

Vistelsen i Österrike är en del av praktiken och just nu är han med och skriver ett låtbidrag som kan hamna i Eurovision Song Contest i vår.

– Vi har skrivit ett bidrag som förhoppningsvis kan bli Bulgariens. De har tre låtar att välja bland och en av dem är vår.

Han har även varit med och skrivit en låt till Kristian Kostov som kom tvåa i Eurovision Song Contest 2017.

– Han är jättestor i öst och hans låt är den mest streamade singeln i Kina. Jag har varit med och skrivit hans nästa låt, så det känns fantastiskt bra.

Fredrik Toremark under arbetet med Eurovision-tvåan Kristian Kostovs kommande låt.
Fredrik Toremark under arbetet med Eurovision-tvåan Kristian Kostovs kommande låt. Foto: Privat

Men planen är framförallt att det egna projektet, Rallie & Coal, ska få vingar.

– Jag gillar att skriva till andra men just nu vill jag i första hand skriva till oss. Det är otroligt kul att få vara ute och spela. Vi har spelningar bland annat på Debaser i Stockholm, i Linköping och vi kommer att vara ute på studentfester i landet och lite festivaler i sommar.

På sikt hoppas han att de ska kunna slå igenom och nå en miljonpublik.

– Drömmen är att turnera och sälja ut Friends Arena.

Artikeltaggar

ArvikaEurovision song contestIdolMusikNöje/KulturStockholm

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.