Hoppa till huvudinnehållet

Svidande kritik mot redan kritiserad nämnd

Publicerad:
Arvika kommun genom dess Överförmyndarnämnd får svidande kritik av tillsynsmyndigheten länsstyrelsen i en ny rapport. Bristerna är många och kvarstående sedan tidigare, anser länsstyrelsen.
Arvika kommun genom dess Överförmyndarnämnd får svidande kritik av tillsynsmyndigheten länsstyrelsen i en ny rapport. Bristerna är många och kvarstående sedan tidigare, anser länsstyrelsen. Foto: Hans-Åke henriksson

Kaoset inom Överförmyndarnämnden i Arvika och Eda fortsätter. Det framgår klart av den rapport som tillsynsmyndigheten länsstyrelsen nu släppt. En rapport som förmodligen är den mest kritiska hittills.

Den 3-4 december besökte länsstyrelsen Överförmyndarnämnden i Arvika och Eda – nu har man släppt protokollet från besöket. Den sju sidor långa rapporten är i grunden rakt igenom en svidande kritik mot nämnden.

– Med anledning av vad som framkommit i såväl aktgranskning som registergranskning samt i samtal med chef och anställda riktar länsstyrelsen allvarlig kritik mot Överförmyndarnämnden i Arvika och Eda, säger länsstyrelsens jurist Helle Bryn-Jensen.

Fler personal

Att kansliet fått nya lokaler, att det anställts ytterligare personal samt att det är god ordning i de akter kansliet ändå har gått igenom anser länsstyrelsen vara positivt, i övrigt kvarstår mycket av kritiken från tidigare år – kritik som i princip funnits cirka tio år bakåt i tiden.

Verksamheten haltar både i organisation och praktiskt utförande, anser länsstyrelsen.

– Enligt den information som gavs vid inspektionen är det fyra hela arkivskåp med obehandlade ärenden. Detta är en stor brist och rejäl rättsosäkerhet för den enskilda personen, säger Jensen, och fortsätter.

– 200 ärenden där det finns behov av god man har inte hanterats i tid. Och beslut om genomgång av akter som fattades för några år sedan har inte genomförts.

Varningstecken

Jensen framför ytterligare kritik:

– Vid inspektionstillfället var det cirka 90 årsräkningar (där gode män och förvaltare redovisar sin klients ekonomi under året) som inte kommit in alls. När årsräkning inte kommer in i tid är det ett första varningstecken på att något inte står rätt till. Inga påminnelser har heller gått ut eftersom kansliet inte har hunnit med den arbetsuppgiften. Detta är ytterligare ett tecken på att kansliets arbetsbörda måste lätta.

Med den eftersläpning som finns i olika ärenden skulle det enligt Helle Bryn-Jensen ta hela tolv år att komma ikapp med nuvarande bemanning.

– Det är inte en lösning som kan accepteras av länsstyrelsen.

Nämndsordförande (S): "Enskilda har kommit i kläm"

Enskilda fall

Under inspektion granskade även länsstyrelsen 22 enskilda fall, i 16 av dessa fall finner man fel av något slag.

I ett av fallen godkändes ett skuldebrev (på 18 000 kronor) med Arvika kommuns logga på – att det är kommunens logga på ett skuldebrev får ses som extra anmärkningsvärt. I detta fall har mamman under 2010-talet fått låna av barnet till en ny bil samt ytterligare ett flertal lån på runt 60 000 kronor för att kunna betala olika skulder.

I ett annat ärende har en tidigare handläggare godkänt att en förälder fått ta lån på totalt 380 000 kronor på en fastighet som ägs av två av barnen, detta utan att det utsetts en god man i saken.

I ett tredje fall inkom det en skrivelse till överförmyndarnämndens kansli 2015 om att ett barn hade ytterligare 300 000 kronor på sitt konto. Ingen notis har tagits om detta.

I ett fjärde fall har det försvunnit dokument.

Ett femte fall, ett uppmärksammat sådant, finns ett ogiltigt testamente godkänt av en tidigare handläggare på överförmyndarkansliet, som inneburit att klienten gått miste om arv.

Chockad

I rapporten framgår även att det är oordning i register. Länsstyrelsen konstaterar också att kansliet med nuvarande kompetens inte kan ta fram de register över föräldraförvaltningar som enligt lag ska finnas

Sammantaget riktar alltså länsstyrelsen allvarlig kritik mot Överförmyndarnämnden i Arvika-Eda.

– Jag är chockad. Överförmyndaraffären är nog en större skandal än man ens kunnat föreställa sig, vidden av hjälpbehövande som är drabbade är omöjlig att överblicka, säger visselblåsaren Lars-Olof Gävert.

Artikeltaggar

ArvikaEda kommunLars-Olof GävertNyheterÖverförmyndarnämnden

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.