Beatles Abbey Road - på Wilmas

Publicerad:
Bandet utan namn men med talang ville hylla The Beatles med ett framförande av det klassiska albumet Abbey Road från 1969. "Det är lika modernt idag 2019, allt sitter ihop fantastiskt", säger sångaren Tobias Östlund. Foto: Tommy Grenhage

I år är det 50 år sedan Beatles släppte kultförklarade albumet Abbey Road. Detta firades med ett lokalt tributeband på Wilmas musikpub under lördagen. Utfört av ett band utan namn.

På 60-talet kallades Arvika i musikbranschen "lilla Liverpool" Det myllrade av lokala orkestrar i hela Jössehärad. Det gör det även idag, men skillnaden på den tiden var att de flesta var dansorkestrar.

Att Arvika ännu idag begås av lokala musiktalanger bevisade verkligen kvällens band - ett band utan namn.

– Vi kom på denna ide i somras, berättar sångaren Tobias Östlund. Men tiden gick fort och för att kunna fira 50 års jubileet var vi ju tvungna att uppträda innan nyåret. Att fira 51 års jubileet hade inte varit lika kul.

På Arvikas egna "The Cavern" framfördes nu hela albumet Abbey Road från - Come Together till The End. Intresset var stort bland Arvikaborna och den lilla puben blev fort fullsatt av förväntansfulla Beatlesälskare i blandade åldrar. De som inte fick plats fick stå utanför och titta in genom fönstren och dansa utanför.

– Det blev fullsatt ganska snabbt och de som kommer försent måste jag tyvärr neka vid dörren, säger Heidi Koivumaa. Arvika är en musikstad och lokala band är en succé.

Publiken exploderade redan vid första ackordet och ett lyckligt leende spred sig bland besökarna.

Publiken njöt lika mycket som bandet till tonerna av The Beatles musik.
Publiken njöt lika mycket som bandet till tonerna av The Beatles musik. Foto: Tommy Grenhage

Inspelningarna av detta mytomspunna album ägde rum mellan april och augusti 1969.

– Det är en ära och underbart att få spela världens bästa låtar, säger Tobias Östlund. En låtskatt som håller minst lika bra idag som 1969. Ett mästerverk där man upptäcker fler detaljer ju mer man lyssnar. Vi trodde först att det inte skulle vara så utmanande att spela dessa låtar men ju mer vi hållit på desto mer har vi upptäckt hur allt sitter ihop.

Och som de framförde det. Orimligt bra, körsången, gitarrslingorna, Paul McCartneys basspel. Ljudet som Georg Martin jobbade länge med i studion med Beatlarna, allt satt där i bandets pedaler på den lilla scenen. Ringo Starrs "enda" trumsolo som utgör slutet på medleyt som dominerar albumets B-sida. Håren reste sig i nacken på många när det kulminerade men precis som på albumet där en ljudtekniker av en slump råkade spela upp den bortklippta låten "Her Majesty" och Beatlarna gillade det och lät den ligga kvar avslutade kvällens band Abbey Roadtemat med denna. Lite bättre än Beatles skojade en del av besökarna. Eller som Arvikamusikern Mats Liljedahl sa i pausen.

– Resten av oss har ju haft 50 år på oss att finputsa detaljerna. Bra musik växer, det gäller både klassiskt musik, mästerverk som Pink Floyd och The Beatles.

Kvällens Beatlesband bestod av Tobias Östlund sång, Emma Bureús sång, Rebecca Proba sång och piano, Anders Wessbo gitarr, Marcus Ekroth gitarr, Jens Nilsson bas och Elias Hagersjö Sandqvist trummor. Efter Abbey Road framträdandet fortsatte bandet spela dansanta blandade Beatles hits.

En tidig öppnad julklapp till Arvikas musikälskare och AN´s utsände reporter. Arvika "lilla Liverpool" levererar än idag.

Gitarristerna Anders Wessbo och Marcus Ekroth fick fram originalljudet från Beatleslåtarna genom sina effekter och imponerande tekniska spelsinne.
Gitarristerna Anders Wessbo och Marcus Ekroth fick fram originalljudet från Beatleslåtarna genom sina effekter och imponerande tekniska spelsinne. Foto: Tommy Grenhage
Beatlarna själva fick också var med ibland på storbildsskärmen bakom scenen.
Beatlarna själva fick också var med ibland på storbildsskärmen bakom scenen. Foto: Tommy Grenhage
Publiken uppskattade både musiken och mellansnacket mellan låtarna.
Publiken uppskattade både musiken och mellansnacket mellan låtarna. Foto: Tommy Grenhage
Bandet var på gott humör och hade trots att de redan i somras bestämde sig för denna Beatleskavalkad inte hunnit repa lika många gånger som de önskat enligt bandmedlemmarna själva. Men det märktes inte.
Bandet var på gott humör och hade trots att de redan i somras bestämde sig för denna Beatleskavalkad inte hunnit repa lika många gånger som de önskat enligt bandmedlemmarna själva. Men det märktes inte. Foto: Tommy Grenhage

Artikeltaggar

ArvikaNöje/Kultur

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare