Stråkorkestern minns sina rötter

Publicerad:
Detta är Arvika stråkorkester från tidigt 40-tal. Bilden är tagen i Centralskolans aula som inte längre finns. Fönstren vetter söderut ner mot stan. I mitten står dirigenten Gunnar Smedberg, bland musikerna finns flera namnkunniga: Ingesundslärarna Erling Carlsson, Lasse Zetterquist, Georg Övermyr, Folke Larsson och Manfred Rolfsson., samt flera musiker från Eda och Köla som tidigare hade suttit i Eda-Köla musikcirklars orkester, bland andra Fredrik Lyppert och Herman Hellquist.

Kommunala musikskolan i Arvika jubilerar i dessa dagar. Hon är bliven en åttioåring. Sin ansenliga ålder till trots är hon ytterst vital, man behöver bara räkna alla konserter som kommer oss till del under ett år. Hon bidrar inte så lite till Arvikas överflöd.

Varför just åttio, undrar den lokalhistoriskt bevandrade. Det skulle ju betyda att hon kom till världen redan före kriget. Var det så? Gamla musiker från den här tiden brukade sväva på målet om man frågade dem när den kommunala musikverksamheten tog sin början. Det var nog under kriget, hette det.

Svaret går att precisera. I Arvika Nyheters jubileumsnummer från december 1995 beskriver den noggranne Rolf Davidsson hur det gick till.

Musikskolan i Arvika har sitt ursprung i den stråkorkester som Gunnar Smedberg startade 1939, det som idag är Arvika stråkorkester.

Gunnar Smedberg var elev till Valdemar Dahlgren på Ingesund och hade startat musikcirkelverksamhet i Dahlgrens anda i Eda och Köla redan 1933 med Eda-Köla musikcirklars orkester som resultat. Gunnar Smedberg var IOGT:s musikstudieledare i Arvika men lyckades åstadkomma ett brett samarbete med de andra studieförbunden. Han kallades till ett möte med Arbetarkommunen och redogjorde för sina planer. Att orkesterns musiker fick individuell undervisning var en förutsättning för att behålla orkesterns konstnärliga kvalitet.

Undervisningen kom igång 11 december och dagen därpå var den första orkesterrepetitionen med 22 deltagare. Redan 2 januari 1940 framfördes ouvertyr och mellanaktsmusik till Fredrik Dahlgrens folklustspel ”Värmlänningarna”. En flygande start.

Undervisning kom snart att omfatta även barn och ungdom. Den övertogs mot slutet av 40-talet av Arvika stad och blev ”Folkskolans musikundervisning” för att kring 1950 bli kommunal musikskola. I bakgrunden skymtar vi överlärare Carlos M. Näss som tillika var stark man i Arbetarkommunen. Den första årsredogörelsen är från 1950-51, undertecknad av Gunnar Smedberg, studierektor. Den fastslår att AKM är ”en självständig kommunal musikskola med uppgift att enligt stadgarna meddela skolungdom och vuxna bosatta i Arvika stad undervisning i musik samt att även på annat sätt verka för musiklivets främjande inom staden”.

När Arvika stråkorkester medverkar vid julkonserten i Trefaldighetskyrkan 15 december finns på programmet ett stycke som erinrar om orkesterns och skolan ursprung, ”En sommarkväll vid Hugn”, skrivet av Lillebror Söderlundh för Eda-Köla Musikcirklars orkester.

Artikeltaggar

ArvikaNöje/Kultur

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare