Hoppa till huvudinnehållet

Det här företagets växtkraft är ren poesi

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Johan Andersson, delägare av Kylskåpspoesi AB, vid platsen på Graninge handelsområde där företaget bygger ny och samordnande lokal. Tomten ligger i ett av handelsområdets hörn, "bakom" Dollarstore. Företagets tillväxt har skapat behov av större lokaler.
Johan Andersson, delägare av Kylskåpspoesi AB, vid platsen på Graninge handelsområde där företaget bygger ny och samordnande lokal. Tomten ligger i ett av handelsområdets hörn, "bakom" Dollarstore. Företagets tillväxt har skapat behov av större lokaler. Foto: Hans-Åke Henriksson

Kylskåpspoesi AB växer och behöver större och ändamålsenligare lokaler. Det är man på väg att få på Graninge handelsområde.

Det började mer eller mindre som en hobbyverksamhet i samband med studier 1998 men har växt efterhand. Idag är Kylskåpspoesi AB ett betydande företag med runt tio anställda där målet är att omsätta 50 miljoner kronor under innevarande år.

– Det går jättebra, kul, och nu på hösten och fram till jul är det högsäsong, säger Johan Andersson, som tillsammans med Marcus Andersson äger företaget.

Utspridda

Idag finns man i flera lokaler i Arvika, mestadels i Högvalta, men har även kontor i Örebro. Tillväxten och att man är utspridda på lite olika håll har gjort att man tagit beslutet att kraftsamla under ett och samma tak, vilket sker till våren på Graninge handelsområde. Även en del av kontorsverksamheten i Örebro flyttar västerut.

– Vi har blivit trångbodda i våra nuvarande lokaler och bygger nytt för att stabilisera oss på den nivå vi är idag. I den nya lokalen får vi ett bättre flöde, ja bättre koll på det mesta, inte minst lagret, säger Andersson.

Kylskåpspoesi AB är idag i mycket ett renodlat spelföretag, det vill säga fysiska spel att ha vid exempelvis köksbordet. Man siktar på en omsättning på 50 miljoner kronor i år.
Kylskåpspoesi AB är idag i mycket ett renodlat spelföretag, det vill säga fysiska spel att ha vid exempelvis köksbordet. Man siktar på en omsättning på 50 miljoner kronor i år. Foto: Hans-Åke Henriksson

Nödvändig

Det rör sig om en satsning på cirka tio miljoner kronor, i den summan ingår ett utvecklingsstöd på 20 procent från Region Värmland. Stödet var en viktig beståndsdel när beslutet om byggnation fattades.

Bygget som sådant är ett lokalt projekt, KEK Bygg AB står för totalentreprenaden och AMAB för stålkonstruktionen. Ytan man får tillgång till på Graninge blir 1 200 kvadratmeter stor.

– En rejäl satsning visst, men ett nödvändigt beslut att fatta för att utveckla företaget.

Spelföretag

Från början tillverkade Johan och Marcus magneter med ord att ha på kylskåpen hemma hos folk, ord som kunde skapa både poesi eller mera vardagliga meddelanden som att man är och handlar mjölk. Orden på kylskåpen har efterhand ändrats i riktning mot spel och ingenting annat.

Lättsamma familjespel till vardag och fest är huvudprodukterna numera.

– Vi pratade mycket om vad man kan ha för produkter när folk samlas i köken och kom fram till att spel är något att satsa på. Nu har vi utvecklats mer och mer till ett rent spelföretag. Det händer att vi får förslag från privatpersoner som har idéer på spel, men hittills har vi inte gått vidare med någon sådan idé, utan utvecklat alla spel helt själva.

Underlätta

Någon gång i april, maj nästa år ska spelutvecklandet underlättas då det vid denna tidpunkt ska vara inflyttningsklart i Graninge. Där blir man grannar med bland annat Dollarstore och Jem & Fix.

– Vi får inte plats där vi håller till nu utan behöver större lokaler, säger Johan Andersson.

Artikeltaggar

ArvikaEkonomiGraningeHus och hemKonsumentKylskåpspoesi ABNyheterNäringslivSpel

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.