Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomsgården kvar – men i rejält bantad version

Publicerad:
Presskonferens under fredag eftermiddag med representanter för Lärande och stöd, samt vård och omsorg, om raden av sparförslag inför nästa år. Fr.v. verksamhetschefen för Lärande och stöd, Per-Joel Sewelén, verksamhetschefen för vård och omsorg, Eva Nilsson, ordföranden i vårdutskottet, Jonas Ås (S) samt Henrik Axelsson (S) ordförande i utskottet Lärande och stöd.
Presskonferens under fredag eftermiddag med representanter för Lärande och stöd, samt vård och omsorg, om raden av sparförslag inför nästa år. Fr.v. verksamhetschefen för Lärande och stöd, Per-Joel Sewelén, verksamhetschefen för vård och omsorg, Eva Nilsson, ordföranden i vårdutskottet, Jonas Ås (S) samt Henrik Axelsson (S) ordförande i utskottet Lärande och stöd. Foto: Kerstin Herö

Politikerna vill behålla ungdomsgården i Arvika. Men det blir i en rejält bantad version. Däremot går man vidare med andra kända sparförslag, plus att det tillkommit en del nya, både inom Lärande och stöd och inom Vård och omsorg.

För Lärande och stöd innebär det att förslaget att stänga förskolan Maskrosen och att avveckla alla kommunala dagbarnvårdare ligger fast, båda förslag har presenterats tidigare.

Ungdomsgården har i dag en årsbudget på cirka två miljoner kronor. Enligt senaste förslaget får man behålla 400 000 kronor nästa år.

– Ungdomsgården blir kvar, men i förminskad version. Hur det ska utformas får verksamheten planera. Men det ska finnas verksamhet fredag- och lördagskvällar och vid helger när det händer nåt särskilt i kommunen som mârten och skolavslutningar, när ungdomarna behöver ett ställe att gå till, där det är drogfritt, säger Henrik Axelsson (S) ordförande i utskottet för Lärande och stöd.

Inga feriejobb

Nytt som sparförslag inom Lärande och stöd är slopandet av feriejobben inom den kommunala verksamheten. Sommarjobb som riktar sig till ungdomar som går första året i gymnasiet.

Enligt Axelsson står man inför så stora utmaningar att man måste se över verksamhet som inte är lagstadgad och vidta de åtgärder som gör minst ont.

– Och det är möjligt att få andra sommarjobb.

Vård och omsorg

Vård och omsorg håller fast vid planerna på en förändring av avtalet för kombinätter inom LSS-verksamheten. En ändring som retat upp personalen som ser det som en försämring av dagens villkor. Förra fredagen arrangerade man en demonstration i protest mot förslaget.

– Vi har för avsikt att säga upp avtalet i december. Sen förstår jag att personalen reagerar , säger verksamhetschefen för vård och omsorg, Eva Nilsson.

Förändringen av avtalet är en av flera sparåtgärder inom verksamheten vård och omsorg. Man föreslår till exempel också en avveckling av Fixartjänst som är en gratis servicetjänst för äldre, där de kan få hjälp med enklare sysslor i hemmet.

– Man får köpa tjänsterna av privata aktörer.

Ett annat förslag är att dra ner på antalet anhörigkonsulenter från tre till två.

Hur kommer det att påverka anhörigkonsulenternas verksamhet?

– Konkret kan de inte göra allt de gör i dag. Men vi gick från två till tre anhörigkonsulenter i mars i år. Nu blir det en återgång till hur det var tidigare, säger Eva Nilsson.

Enligt förslaget ska kvarvarande anhörigkonsulenter även samverka med träffpunkt Strand och delta i deras verksamhet för äldre. På så vis kan man minska nuvarande bemanning där.

– Men det ska vara öppet som i dag har vi sagt . Så för medborgarna ser jag ingen förändring.

Stora underskott

Under fredag eftermiddag höll Vård och omsorg tillsammans med representanter för Lärande och stöd en presskonferens, där man gick igenom samtliga sparförslag inom båda verksamheter och bakgrunden till varför de genomförs.

Vård och omsorg har fått en höjning av budgetramen med 6,3 miljoner nästa år. Lärande och stöd med drygt 20 miljoner. Men det räcker ändå inte för att täcka kostnaderna, om de ligger kvar på samma nivå som i år. Båda verksamheter kommer enligt prognoserna att få stora underskott 2019 och måste dra ner kostnaderna för att klara att hålla nästa års budget.

Om man utgår från årets kostnader skulle Lärande och stöd behöva dra ner cirka 20 miljoner.

– Dit har vi inte kommit ännu. Det är 12-13 miljoner som vi tror vi kommit i land med. Vi får jobba vidare med det under året, säger verksamhetschefen Per-Joel Sewelén.

Henrik Axelsson menar att det är svårt att sia om exakt hur stora kostnaderna blir för vissa verksamheter framöver och nämner institutionsvården inom socialtjänsten som ett exempel. Det beror på vilka behov som uppstår och vilka insatser som behöver sättas in.

Drygt åtta miljoner

Vård och omsorg behöver minska sina kostnader med drygt 8 miljoner kronor enligt Eva Nilsson.

– Det är jag inte i hamn med än. Vi måste fortsätta det arbetet. Vi är uppe i 6,8 miljoner med dagens besparingar.

Trots en lång rad sparåtgärder räknar varken Eva Nilsson eller Per-Joel Sewelén med någon uppsägning av personal.

– Vi flyttar om i vår verksamhet, vi har alltid en omsättning på undersköterskor, säger Eva Nilsson.

Parallellt med sparåtgärderna sker det också omfördelningar inom budget, då man för över mer pengar till vissa delar av verksamheten som man ser har behov av det. Inom Lärande och stöd får grundskolan en förstärkning med nio miljoner kronor nästa år. Man skjuter också till mer pengar till institutionsvården.

Inom Vård och omsorg skjuter man till mer pengar till LSS-verksamheten och hemtjänsten.

Sparförslagen och de förändringar det medför redovisas i verksamhetsplanerna för respektive område. De har varit uppe i utskotten, men ska nu vidare för antagande i kommunstyrelsen i december.

Artikeltaggar

Arvika kommunBudgetarNyheter

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.