Hoppa till huvudinnehållet

Dottevikstjejerna bröt trenden - vann Lilla VM

Publicerad:
Dotteviks F06/07 var bäst bland de 13 lagen och fick höja guldbucklan i Munkfors.
Dotteviks F06/07 var bäst bland de 13 lagen och fick höja guldbucklan i Munkfors. Foto: Värmlands Innebandyförbund

Dotteviks IF har aldrig gått till slutspel i Lilla VM - men nu bröt de trenden med besked. Varför nöja sig med slutspel när man kan göra som Dotteviks F06/07 - och vinna guld?

För tjejerna blev det inte bara en, utan tre nya erfarenheter: att ta sig vidare från gruppspelet, spela en semi som gick till förlängning - och att vinna alltihop.

– Jättekul för dem, det är få förunnat att få stå där med förstaplatsen i Lilla VM. Det är inte bara bara, det är små marginaler. Jättekul verkligen, säger Kalle Mossberg, ansvarig ledare i laget tillsammans med Kent Nilsson, Lars Olsson och Clara Mossberg.

Turneringen, som samlade 13 lag, inleddes med gruppspel i Fagerås under lördagen. Dottevik inledde med 0-0 mot favorittippade Skoghall U Blå. Mot Sunnanå och Fagerås blev det däremot klar Dotteviksseger - 4-1 i båda matcher.

"Oerhört nervösa"

Efter ett intensivt gruppspel gav sig det något slitna gänget iväg till Munkfors och slutspel på söndagen.

Den nya situationen yttrade sig dock i en viss nervositet.

– Ja de var oerhört nervösa när vi åkte upp till Munkfors, när sekretariatet började plocka fram pokalerna och det var ganska fullt på läktaren i den nya arenan. Nerverna var på utsidan.

Den riktiga nervpärsen kom i semifinalen. Hultsberg/Björkås kvitterade i sista minuten av ordinarie speltid och matchen gick till förlängning. Men det var Dottevik som drog det längsta strået. 3.03 in i förlängningen gjorde Alma Mossberg, assisterad av Ayla Östberg, sitt tredje mål i semin. Och så var de finalklara.

Missade en pjäs

Där ställdes de mot Karlstad IBF. Chanser fanns åt båda håll men Karlstad gjorde en kostsam miss. Almas tre mål i semifinalen gick de inte obemärkt förbi men i sin iver att blockera henne missade de en annan Dottevikstalang: Hilda Andersson.

– Det passade oss utmärkt.

Hilda klev fram och gjorde ett äkta hattrick och gav Dottevik en 3-2-ledning efter första perioden. Karlstad försökte att kvittera genom chansartade bollar som flertalet gånger var snuddande nära. Men Dottevik lyckades försvara sin 3-2-ledning som blev finalens slutresultat.

– Det var lite nervigt, tjejerna var oerhört nervösa, men det gick bra, säger Mossberg som hyllar kollektivet, med extra plus i kanten till Alma Mossberg och Hilda Andersson.

Tjejerna tränar tillsammans en gång i veckan, men spelar inte matcher i någon serie tillsammans. Sammansättningen höll ändå hela vägen till guld.
Tjejerna tränar tillsammans en gång i veckan, men spelar inte matcher i någon serie tillsammans. Sammansättningen höll ändå hela vägen till guld. Foto: Värmlands Innebandyförbund

Därmed hade ett lag - som egentligen inte är ett lag - vunnit turneringen. Enda matchvanan stod de fem 06:orna för, resten av laget bestod av 07:or.

– Det här är ett lag som bara tränar en gång i veckan tillsammans. De gör inga matcher, det märktes i första matchen men sedan blev det bättre och bättre.

Några ambitioner att vinna fanns alltså inte.

– Nej det var inte ett uttalat mål. Vi sa att vi kör så får vi se hur långt det räcker.

Artikeltaggar

Dotteviks IFFageråsInnebandyKarlstad IBFLilla VMMunkfors

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.