Hoppa till huvudinnehållet

Arvika hänger på den växande trenden

Publicerad:
Lars Månsson i Arvika Tennisklubb hoppas på byggstart för den nya padelbanan till våren.
Lars Månsson i Arvika Tennisklubb hoppas på byggstart för den nya padelbanan till våren.

Västvärmlands första Padelbana byggs i Arvika. Till våren sätts första spadtaget för en utomhusbana intill tennishallen.

– Intresset för sporten växer lavinartat och då hänger vi på här i Arvika, säger Lars Månsson, Arvika Tennisklubb.

Racketsporten Padeltennis kan ses som en blandning mellan tennis och squash och spelas på två planhalvor med ett nät i mitten, precis som tennis. Men man också använda sig också av väggarna i spelet, vilket mer liknar squash. Liknande spel har spelats sedan 1920-talet, men dagens spelform såg dagens ljus 1969 i Mexico. Sveriges första bana byggdes i Båstad 1989 och sedan dess har sporten försiktigt växt fram genom landet för att de senaste åren växt explosionsartat.

I Värmland lanseras sporten på flera orter och nu satsas det i Arvika på en belyst utomhusbana, vilken blir Västvärmlands första.

– Vi är övertygade om att det kommer att betyda mycket för ortsbor i alla åldrar, men också för besökare och turister som stannar till i Arvika med omnejd. Sporten är en av störst växande sporterna i världen och är mycket stor i storstadsområden. Med satsningen kommer Arvika sätts på kartan på flera sätt, säger Lars Månsson, ordförande Arvika Tennisklubb.

Den nya racketsporten kommer vävas in i den befintliga verksamheten, men klubben kommer att samarbeta med såväl kommunen som bland andra handikappidrottsklubben HMF Falken.

– Vi kommer sannolikt se en stor utveckling av sporten och jag spår att intresse kommer att ses bland alla åldrar. Vi har kört vår omtyckta tennisskola i snart 50 år och kommer nu också ha sommarskola i Padel. Vi kommer att lägga in racketgrenen i ICA-Sommarkollo och efter hand kommer vi också utbilda ledare i sporten.

Byggstart blir det till våren.

– Vi börjar så fort som tjälen går ur marken och väderleken tillåter.

Belysning

Banan skapas på en gjuten platta med måtten 10x20 meter, får ett underlag av konstgräs och belysning för spel på sena sommarkvällar. Det sätts glasplattor på baksidan och stängsel på sidor. Klubben beräknar ha den färdig i månadsskiftet maj/juni.

– Då kommer vi ha en stor invigning med flera kända idrottsprofiler, säger Månsson som redan har ett par namn klara.

Klubben har fått bidrag, 427 000 kronor till satsningen av Allmänna Arvsfonden. Resterande finansiering hoppas man få in genom sökta stöd samt sponsring av näringslivet. Den beräknade totalkostnaden ligger enligt en första offert på 837 000 kronor.

– Vi är mycket tacksamma över den gåva vi fått. Detta är ett stort projekt och vi jobbar ideellt för att ro det i hamn. Vi jobbar på, säger Lars Månsson.

Artikeltaggar

Arvika TennisklubbLars MånssonPadelSportStyckåsen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.