Hoppa till huvudinnehållet

Övergiven teknik återanvänds och blir till konst

Publicerad:
Konstnären Jonas Gazell från Östra Ämtervik ställer ut i Kulturföreningen Kolonins fönstergalleri. Sen tidigare är han bekant med föreningens Janove Ekstedt.
Konstnären Jonas Gazell från Östra Ämtervik ställer ut i Kulturföreningen Kolonins fönstergalleri. Sen tidigare är han bekant med föreningens Janove Ekstedt. Foto: Kerstin Herö

Kulturföreningen Kolonin i Arvika bjöd i lördags in till vernissage tillsammans med en tallrik kålsoppa och en stunds avkoppling i mârtensvimlet i sina lokaler på Kyrkogatan.

Jonas Gazell, bosatt i Östra Ämtervik, berättade om sin konst. Han är ny utställare i föreningens fönstergalleri, där man kan se hans konstinstallation fram till mitten av november.

Verket, "No Moment", visar en grupp tv-skärmar med en videosekvens, där han fångat trädens brus. Utgångspunkten i hans verk är att igenkännbara rörelsemönster och ljudbilder kan manipuleras.

Genom konsten vill han också visa omöjligheten att spara ett tillfälle till ett senare ögonblick. Även om man fångar stunden på bild och/eller med ljud. Nästa gång det återges, omges det av nya förutsättningar, och blir ett nytt ögonblick.

Jonas Gazells arbetsmaterial består ofta av uttjänt vardagsteknologi. Det kan vara gamla tv-apparater och mobiltelefoner, kassettband, högtalare, alltid gårdagens tekniska grejer som någon gjorts sig av med. Material som är lätt att få tag i eftersom det finns i överflöd och är oönskat.

– Det handlar om min relation till den teknik som jag är uppväxt med. Och det handlar om konsumtion och sambandet med alla nya grejer som vi ganska snabbt överger även om det har mer att ge. Hur hållbart är det i långa loppet?

Jonas Gazell har tidigare ställt ut bland annat på Alma Löv Museum i Sunne kommun, konsthallen Röda Sten i Göteborg och Adiacense i Bologna i Italien. Han har också jobbat som teknisk producent för sommarens utställning på Alma Löv.

Jonas Gazell är född i Stockholm, utbildad vid Umeå konsthögskola och Nordic Sound Art program. Men bor i dag efter flytten till Värmland i ett gammalt missionshus. Både han och hans fru är konstnärer.

– Vi har en ateljé i det gamla kyrkorummet.

Mörkret på kvällen ger Jonas Gazells konstinstallation en förstärkt effekt.
Mörkret på kvällen ger Jonas Gazells konstinstallation en förstärkt effekt. Foto: Kerstin Herö

Jonas Gazell har tidigare arbetat tillsammans med Janove Ekstedt, som är aktiv inom kulturföreningen Kolonin i Arvika, och på så vis känner de två varandra.

Kolonins stora skyltfönster som används som galleri är en ny utställningsmiljö för Jonas Gazell.

– En spännande plats, det kan stå på hela tiden, eftersom det är öppet dygnet runt.

Mörkret på kvällen ger hans konstinstallation en förstärkt effekt.

Artikeltaggar

ArvikaKoloninNöje/Kultur

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.