Hoppa till huvudinnehållet

Dags för varginventering

Publicerad:
Foto: Paul Kleiven

På tisdag den 1 oktober startar årets varginventering.

Detta sker med hjälp av dna från vargarnas spillning.

Det är Svenska Jägareförbundet i samarbete med länsstyrelserna som till och med den 31 mars 2020 med hjälp av jägarna kommer att samla in så många spillningsprover som möjligt från varg. Från spillningsproverna utvinns dna som visar vilken individ det är, var den hittats tidigare och var den är född.

Proverna kommer sedan att användas för att beräkna hur många vargar som finns i Sverige. Givetvis kommer inte alla vargar att hittas, men ju fler vargar och dess fler gånger samma individer hittas desto mer exakt blir beräkningen av stammens storlek.

Inventeringen går till så att cirka en kubikcentimeter vargspillning läggs i ett provrör med torkmedel som gör att dna inte förstörs. En blankett med fyndplats och uppgiftslämnare bifogas provet som skickas till länsstyrelsen som registrerar det och skickar det vidare för analys. Resultatet av alla analyser kan var och en följa på Rovbase.se.

Artikeltaggar

NyheterRovdjurVargarVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.