Utställning till minne av fotografen Ronald Robertsson

Det händer
PUBLICERAD:
Emma Engström och Hampus Robertsson visar upp Ronalds sista fotografi.
Om ett par veckor är det vernissage för ”Till Dig” – en fotoutställning till minne av den bortgångne Arvikafotografen Ronald Robertsson.

Ronald planerade tillsammans med två av sina barn, Emma Engström och Hampus Robertsson, att ha en gemensam utställning på Galleri 39 i början av september. Ronald gick oväntat bort i april i år, trots detta beslutade barnen att ändå genomföra utställningen till hans minne och ära.

– Planerna för en gemensam fotoutställning påbörjades redan för ett drygt år sedan, berättar Emma Engström.

Idén att ha en gemensam fotoutställning föddes under sensommaren ifjol då Ronald och Hampus deltog i Högvalta Ting och Emma under samma tidpunkt hade en separat utställning på Arvika bibliotek. Emma bokade snabbt upp en tid på Galleri 39 och alla tre såg framemot att få visa sina bilder tillsammans.

– Pappa var så stolt över att vi tre skulle ha en gemensam utställning, säger Hampus Robertsson.

– Han hade redan börjat förbereda sig och tagit fram nya foton. Inför utställningen la han inte så stor vikt på sig själv och sitt utrymme utan ville att vi barn skulle synas mest.

Ett av Ronalds äldre fotografier som kommer medverka i utställningen.
Foto: Ronald Robertsson

Årets fotograf

Ronald själv ville kalla sig amatörfotograf men han blev tidigt känd för sina svart-vita foton. 1989 utsågs han till årets fotograf av tidningen Foto/Aktuell Fotografi. Från samma tidning fick han även flera diplom i mästartävlan under 90-talet.

Genom åren har han haft flera utställningar men kände sig extra stolt över denna som skulle bli tillsammans med sina barn.

Emma Engström är makeup-artist med specialisering inom karaktär och specialeffekt. Hon har gjort sig känd för att tolka låttexter till uttrycksfulla karaktärer i porträttfoto.

Hampus Robertsson kanske kan kallas äventyrsfotograf då han gärna tar berättande bilder från sina olika äventyr som bilresor till Mongoliet och Marocko för SOS Barnbyar.

Gatufotografi av Ronald Robertsson.
Foto: Ronald Robertsson

Utställningen, som har vernissage lördag 31 augusti, kommer till stor del att bestå av utvalda foton från Ronald Robertssons bildskatt. Från 80-tal till den allra sista bild han delade dagen innan sin bortgång.

Vid sidan av detta kommer barnen Emma och Hampus olika bilder att finnas, precis som de börjat planera tillsammans.

Utställning pågår fram till 7/9.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.