Hoppa till huvudinnehållet

Kerstin Högstrand uppmärksammas på Galleri PI

Publicerad:
Galleri PI förbereds för utställning av Kerstin Högstrand Snorvipas saga
Galleri PI förbereds för utställning av Kerstin Högstrand Snorvipas saga Foto: Jens Svensson

Kerstin Högstrand, bildkonstnären som vuxit upp och varit verksam i västra Värmland, avled tidigare i sommar. Kerstin har under sin tid gjort ett flertal bilderböcker, bland annat Långa katter krymper inte och Snorvipas saga. Tillsammans med Lars Lerin gavs tre böcker ut med sin rot i brevväxlingar de två haft.

Kerstin Högstrands verk ur Snorvipas saga kommer under lördagen ställas ut på Galleri PI som drivs av den tidigare chefen på Rackstadmuseet, Per-Inge Fridlund.

Utställningen kom till av en slump, menar Per-Inge som tidigare i vår sökt Kerstin men fick som svar att hon hamnat på vårdhem. Senare fick han veta att hon avlidit.

Sven Smedberg och Per-Inge Fridlund framför de täckta fönstren. På lördag dras ridåerna upp och utställningen öppnar.
Sven Smedberg och Per-Inge Fridlund framför de täckta fönstren. På lördag dras ridåerna upp och utställningen öppnar. Foto: Jens Svensson

Utställningen får nu ses som en hyllning, säger Per-Inge.

Med och arrangerar utställningen är också Sven Smedberg, en tidigare kollega till Kerstin. Han var tidigare rektor på Ingesunds Folkhögskola, samtidigt som Kerstin Högstrand var rektor på Kyrkeruds Folkhögskola. Sven har även recenserat de flesta böcker hon har gett ut.

– Utanför sin skolgärning var Kerstin uppmärksammad för sina bilderböcker. Men hon var tillbakadragen och har aldrig slagit trumma för sin egen person.

På lördag berättas Snorvipans saga på Galleri PI
På lördag berättas Snorvipans saga på Galleri PI Foto: Jens Svensson

Hon har kraftfullt bidragit till den värmländska kulturen, menar Sven Smedberg. Inte minst genom sitt samarbete med Lars Lerin där deras brevkorrespondens resulterade i tre böcker, Tröstpriser och Sidovinster (2006), Straffrundor och Ärevarv (2011) samt Råskinn (2018).

Snorvipas saga, som utställningen kretsar runt, är en berättelse om Kerstins mormor Laura. Verklighetsbakgrunden ligger i ödet hon hade, att födas med bara en hand. Laura är förebilden för Snorvipa och i boken blir vargen hennes följeslagare.

För den som inte känner till Kerstin är inte det något konstigt, förklarar Christina Ekelund som varit textillärare och jobbat i lag med Kerstin på Kyrkerud.

– Hon tyckte att folk kunde titta på bilderna men hon var aldrig säljinriktad, det viktigaste för henne var att göra.

Kerstin Högstrand på en bild tagen 2005.
Kerstin Högstrand på en bild tagen 2005. Foto: Lars Hedelin/VF arkiv

I Snorvipas saga synliggörs också Kerstins känsla för språket.

– Hon tyckte om orden, att formulera och svänga om dom på ett annat sätt som om att en aldrig hört dom förut, berättar Christina.

Utställningen och vernissagen på lördag utgår från Kerstins bilder och tillhörande saga kommer läsas upp av Sven Smedberg med barnbarn. Levande musik kommer att spelas av Tove Lönngren Heinerud, flöjt, och Maria Emsell, oboe.

– Utställningen är originell, vernissagen är originell, Kerstin är jävligt originell, menar Sven Smedberg.

Jens Svensson

Artikeltaggar

ArvikaGalleri PiIngesunds FolkhögskolaKerstin HögstrandKonstKyrkeruds FolkhögskolaLars LerinNöje/KulturPer Inge FridlundÅrjäng

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.