Hoppa till huvudinnehållet

Arvikabandet Nephila laddade för Hamnfesten

Publicerad:
Nephila har en bra speltid på Hamnfesten: kl 20:00 lördag.
Nephila har en bra speltid på Hamnfesten: kl 20:00 lördag.

Nephila inledde sin sommar med att vinna den nationella musiktävlingen Livekarusellen. Därefter, som del av vinsten, fick de öppna festivalen Putte i Parken. Nu på lördag kl 20:00 intar de scenen Kaptenen på hamnfesten. Stina Olsson, som i lag med Josephine Asker står för sången, svarar på frågor om året, bandet och spelningen.

När man Googlar på Nephila dyker som första resultat spindelsläktet Nephila upp, har ni någon koppling med varandra?

– Vi brukar prata om Nephila som bilder, musiken utgör olika ben och medlemmarna står för olika musikaliska aspekter. Vi tycker om att sjunga om naturen, med inslag av nästan naturreligiösa element, musikaliskt och i bildspråk. Spindlar är en naturlig del av det.

Hur började Nephila?

– Jacob Hellenrud (gitarr) hade under gymnasietiden en idé om vad för musik han ville spela, detta förverkligade han med ensemblen på skolan. Konstellationen har med åren bytts ut, en reinkarnation, som tillät att kunna handplocka medlemmar man trivdes med. Bra utfall.

Skivkontrakt

Ni har en singel - Growing Down - ute på Spotify. När kommer skivan?

– Vi har nyligen skrivit skivkontrakt! Albumet är färdigställt och kommer släppas någon gång i mitten av hösten. Debutalbumet kommer inkorporera musik från gamla Nephila och det nya. På samma skivbolag - The Sign - finns även Arvikabandet Children of the sün.

Vad betydde förstaplatsen i Livekarusellen?

– För oss var vinsten en push i rätt riktning, en sista spik i kistan för skivkontraktet som varit på gång och för spelningen på hamnfesten. En chans att visa vad man går för, att man är något att satsa på. Spelningen på Putte i Parken var en möjlighet att spela för ny publik.

Nephilas musik, har den ett mål eller en ambition, siktar ni mot ett visst sound?

– Vi diskuterar inte det så mycket. Oftast jammar vi oss fram. Jacob har en stor del i låtskrivandet, han kan ha en vision och om man pratar för mycket om soundet kan det bli begränsande. Med spindeln och alla dess ben som metafor görs musiken svår att placera. Musiken känns lite drömmig, den kan nästan ta en med till en annan värld. Att göra och inte prata har förändrat musiken nu, börjar dra lite mer åt rena rock-hållet.

Hur går det att arrangera en låt? Krockar intressen eller faller det på plats av sig självt?

– Jacob kommer ofta med en grund, konturerna. Han arrangerar och när alla fått tillgång till materialet fyller de i och åtar sig olika delar av låten.

Jätteglada

Spelningen på hamnfesten, hur känns det? Kan det bli mer nervöst?

– Jag är nervös, har mycket respekt för arrangörerna. Är tacksam och vill leverera när vi givits möjligheten. Men det känns jättebra! Tur med speltid, får spela på lördag en timme innan Veronica Maggio. Vi är jätteglada. Alltid roligt att vara på hemmaplan och ha tillgång till större publik, större scen och bra speltid.

Blir det uteslutande egen musik?

– Ja. Vissa låtar kanske publiken kan men de kommer även få möta mycket nytt!

Vad är nästa mål?

– Släppa skiva. Ha en riktigt fet releasefest. Komma ut och spela. Alla är också sugna på att skriva ny musik. Bra att sommaren gett tid att bygga repertoaren så en kan dra ut och leverera!

Nephila består av:

Josephine Asker - Sång

Stina Olsson - Sång

Jacob Hellenrud - Gitarr

Anton Athley - Gitarr

Johan Lööf - Trummor

David Press - Bas

Johan Larsson - Klaviatur

Jens Svensson

Artikeltaggar

Arvika HamnfestJacob HellenrudNephilaNöje/Kultur

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.