Hoppa till huvudinnehållet

“Vindkraft skulle ödelägga idyllen“

Publicerad:
Visst ska man tänka på miljö och klimat, men inte till priset av en död bygd, skriver Nils Persson angående vindkraftplanerna i Stömne.
Visst ska man tänka på miljö och klimat, men inte till priset av en död bygd, skriver Nils Persson angående vindkraftplanerna i Stömne.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sölje Camping är en idyll som är välbesökt under sommaren. Hit kommer turister från hela Europa, som vill njuta av den storslagna natur som det bjuds på. Det är många som säger att det är så fantastiskt här, med denna möjlighet att kunna få vandra, fiska, paddla kanot eller cykla. Närheten till Glaskogens naturreservat är också en av orsakerna till att de besöker campingen, då det finns möjlighet att vandra över till reservatet härifrån, även med kanot kan man ta sig dit.

Idag, den 13 juli, är campingen fullbokad och de flesta är från Europa, men vad händer om de storslagna planerna på vindkraftsindustri i Stömneskogen blir av? Då är risken mycket stor att turisterna sviker området, de kommer ju hit för att njuta av naturen, tystnaden och lugnet som de får här. Så vad händer med campingen och bygden då?

Det är dags att Arvika kommun tar sitt ansvar och räddar denna idyll! Tappar kommunen turismen så tappar de även inkomster. För några inkomster får de inte med från vindkraften, inte ens elen som produceras får man med av, den går till södra Sverige! De som tjänar de stora pengarna är storbolagen Stena och Stora Enso, till priset av en förstörd natur för all framtid! Så frågan är Arvika kommun, om det är värt det? Ni säger ju själva att det är de boendes synpunkter och konsekvenser för natur och turism som väger tyngst. Och vi vill inte gå i ovisshet i tre till fem år som Stena Renewable skriver i en artikel nyligen att det kan ta innan beslut tas. Detta kommer att leda till en stor oro och otrivsel i bygden, som gör att folk mår dåligt, samt att ingen kommer att våga investera i fastigheterna, eller att försöka sälja utan att få förlust på försäljningen.

Visst ska man tänka på miljö och klimat, men inte till priset av en död bygd som det kommer att bli. Lägg in veto och och bevara bygden som den är, det tjänar både kommunen och invånarna på.

Nils Persson, Sölje

Artikeltaggar

InsändareStena RenewableStömneVindkraft