Konst i historisk miljö

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Åstenäs skola, målad av Jessica Stuart Beck.
I sommar visas kvalitativ konst vid gamla Åstenäs skola i Mangskog. Det är Jessica Stuart Beck som visar måleri och Håkan Blomqvist och Karin Westman, glaskonst.

– Det är en trevlig utflykt, där konst och upplevelse förenas, säger Monica Fjaestad, Åstenäs lokalförening.

Det är inte bara i tätorten som det går att se konst. Under sommaren öppnas Åstenäs gamla skola under några veckor för konstutställning och café.

– Vi vill visa att det går att ha utställning med kända konstnärer även ute på landet. Skolan ligger naturskönt med blick över sjön, så det är en trevlig utflykt att göra, säger Monica Fjaestad.

Turen till Åstenäs skola och Mangskog gör sig bäst genom att välja att åka in från väg 61 vid Slorud. Det är en grusväg som går mellan hus och ladugårdar i grönskande omgivningar. Det var på denna väg som Gustaf Fröding gick och fick uppslag till sina dikter. Man kan tänka sig att det faktiskt kunde vara i de här trakterna, där karaktärerna i dikten "Det var dans bort i vägen" roade sig i sommarnatten. Kanske passerade festdeltagarna skolan i Åstenäs på vägen hem.

I år ställer konstnären Jessica Stuart Beck ut ett antal alster, främst hennes kännetecknande skira och finstämda naturmåleri. Sida vid sida visar glaskonstnärerna Håkan Blomqvist och Karin Westman glaskonst i olika former och färger.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.