• idag
  5 juni
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.5 mm
 • lördag
  6 juni
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   5.6 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sysselsättningen bedöms öka närmsta åren

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sysselsättningen i Värmland bedöms fortsätta att öka, men i en avtagande takt. Det visar Arbetsförmedlingens senaste arbetsmarknadsprognos.

Antalet sysselsatta väntas fortsätta att öka både 2019 och 2020 om än i något minskad omfattning. Under både 2019 och 2020 beräknas sysselsättningen öka med drygt 300 personer. Det bedöms också att 1 140 nya arbetstillfällen kommer att skapas under perioden med 780 under 2019 och 360 år 2020.

Många arbetsgivare planerar att rekrytera under det kommande året, vilket är en ökning jämfört med förra årets utsikter och länet har högre anställningsplaner än riket överlag.

– Arbetsgivarna i Värmland är optimistiska och många ser rekryteringsbehov de kommande åren. Problemen i länet är dock att arbetskraften minskar och att de efterfrågade kompetenserna saknas hos många av de arbetssökande, vilket i längden allvarligt kan påverka företagens möjligheter att expandera. I våra intervjuer uppger majoriteten av arbetsgivarna också att rekryteringarna tar allt längre tid, säger Rikki Bråth, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen

Långtidsarbetslösheten minskar i länet och förklaringen är att de senaste årens konjunktur haft en mycket positiv effekt på sysselsättningen. Länets minskning av långtidsarbetslösheten är markant större än riket i stort.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.