• idag
  8 juli
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

V-politiker: “Höj skatten med två kronor”

Debatt
PUBLICERAD:
Det är våra barn och äldre som har fått ta smällen när de styrande inte har velat höja kommunalskatten, menar Patrik Ohlsson (V).
Foto: Martina Holmberg / TT
Arvika kan inte påstås vara en särskilt rik kommun. Förvisso har vi ett rikt kulturliv, gott om vacker natur och en massa annat positivt men när det gäller ekonomin är det sämre ställt.

Visserligen har vi en hel del undanstoppat på banken men våra bolag är skyldiga multum och de löpande utgifterna ökar stadigt så på det stora hela går det ärligt talat lite sisådär. Bidragen från staten blir allt mindre och sparkraven haglar.

Då ställer sig förstås gemene kommuninvånare frågan: Hur löser våra fina politiska representanter detta problem? Som en av dessa representanter är det min tunga plikt att svara: Vanligtvis genom att leta besparingar där inga sådana längre är möjliga för allt för många besparingar har redan gjorts och verksamheterna går nu på knäna.

Vad jag skulle vilja göra är att höja skatten! Vi har envisats länge nog med att inte göra detta och tyvärr är det våra barn och äldre som har fått ta smällen. Detta är dock en så känslig fråga att inga andra än vi vänsterpartister vågar vara positivt inställda till den. Ändå är jag övertygad om att det finns representanter i de flesta partier som sedan länge insett att detta är oundvikligt och det enda rätta.

Nyligen har man kunnat se braskande rubriker om att Sveriges rikaste kommun Danderyd (borgerligt styre) tvingas höja skatten med 1:40 kr. Idag kommer uppgifter om att Värmlands eget Danderyd, Hammarö (blandat styre), kommer övertrumfa detta med en höjning på 1:50 kr. Då ser jag ett gyllene tillfälle att för en gångs skull vara värre än dessa två kommuner, höj skatten i Arvika med två kronor jämnt!

Det där sista kanske lät lite raljant men ärligt talat är det faktiskt vad som behövs för att hålla kommunen igång. Just nu fattas ungefär en höjning med en krona för att hålla oss flytande och ska vi kunna rusta verksamheterna för framtiden, anställa fler för att minska sjuktalen och investera i sånt som gör Arvika till en attraktiv kommun att bo i så måste vi faktiskt dra till med en höjning på två kronor jämnt!

Patrik Ohlsson (V)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.