Hoppa till huvudinnehållet

VM-brons till Aarhus

Publicerad:

Jens Aarhus vände hem från styrkelyfts-VM med en bronspeng runt halsen.

– Jag visste att jag hade de där två före mig så jag fick jobba för att bli nummer tre. Jag hade det som mål och det gick ju bra, konstaterar Aarhus.

Jens Aarhus fick med sig ett VM-brons från mästerskapen i Helsingborg.
Jens Aarhus fick med sig ett VM-brons från mästerskapen i Helsingborg.

I veteranklassen Masters 3, för -93 kilo, var det på förhand ganska klart att det skulle stå mellan amerikanen David Ricks och polacken Jozef Gromek. Så blev det också, med fenomenet Ricks i topp efter att han klarat 280 kilo i knäböj, 197,5 i bänkpress och 272,5 i marklyft. Det gav totalvikten 750 kilo, vilket hade räckt till seger i samtliga viktklasser i åldersgruppen, samt även en överlägsen seger i den yngre klassen, Masters 2.

Jens lekte med tanken på att gå upp en viktklass, till -105, men valde till slut att tävla i -93 ändå.

– Vi resonerade om det, men det var en ny libyer och en ny polack med där, och vi kunde ha hamnat utanför pallen ändå, så vi valde att gå för ett brons i 93:an.

Ett VM-brons han fixade med god marginal. 570 kilo totalt var 75 kilo mer än fyran i klassen klarade av.

– Jag är nöjd med tävlingarna med facit i hand. Jag är inte nöjd med musklerna som krånglade men jag kunde inte ha gjort det bättre än jag gjorde.

Ömma ben spökade både under förberedelserna och under tävlingarna.

– Jag har trott att det varit knäna, men det är musklerna som fäster över och under som gör ont. Jag kände inget efter uppvärmningen på tävlingsdagen men det sitter i huvudet och jag vågar inte riktigt släppa på som jag gjort förr. Min stil är att ha fart på lyften och nu blir det att jag håller tillbaka lite.

Ingenmansland

Jens gjorde ett försök på 230 i knä, men fick nöja sig med 215 från den andra omgången.

Det blev samma visa i mark, där han bommade på 230 men fick med sig 225 – vilket var samma resultat som han gjorde på SM för några veckor sedan.

– Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Jag hamnade lite i ett ingenmansland där och tredjeplatsen var redan säkrad.

– 570 kilo är lite för dåligt om jag säger det själv. Min bästa tävling är fortfarande den gjorde i Finland 2015, men det börjar bli några år sedan det också.

Då tryckte han upp 597,5 kilo – bara två och ett halvt från "magiska" 600.

– Det hade ju varit roligt att få göra det någon gång.

Artikeltaggar

Charlottenbergs AtletklubbHelsingborgJens AarhusTyngdlyftningVM i styrkelyft

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.