Polisen varnar för Bitcoin-bedrägerier

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Polisen i region Bergslagen har hittills fått in tre anmälningar i Värmland gällande dessa Bitcon-bedrägerierna.
Flera värmlänningar har den senaste tiden blivit utsatta för bedrägerier i form av investeringar i kryptovalutan bitcoin.

Enligt polisen har de drabbade uppgett att de sett en artikel på nätet som ser ut att komma från en tidning som till exempel DN, Expressen eller Aftonbladet. I artikeln berättar en känd person, i några fall Filip Hammar, om hur han har tjänat mycket pengar på att handla med bitcoin.

Problemet är att artiklarna är falska.

Efter att gått vidare med intresset för bitcoin-handeln har målsägarna sedan kontaktats av en engelsktalande person som säger sig vara representant för företaget och ska hjälpa till med att slutföra registreringen.

Denna engelsktalande person har bett målsägarna uppge sitt fullständiga namn, personnummer och bankkortsnummer. Målsägarna har även blivit ombedda att använda sin bankdosa eller sitt bank-id.

Senare har målsägarna upptäckt att de blivit av med summor som är mycket mer än den summa som de skulle investera.

Polisen i region Bergslagen har hittills fått in tre anmälningar i Värmland gällande dessa bedrägerier.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.