Västvärmlänningen släppt ur häkte

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mannen från Västvämland och hans flickvän häktades förra fredagen vid Västmanlands tingsrätt.
Foto: Anders Wiklund/TT
Den västvärmländske man som suttit häktad misstänkt för stämpling till mord i Västerås har släppts ur häkte.

Både NWT, VF och VLT har berättat om händelsen, som enligt uppgift rör en man i 30-årsåldern från Västvärmland.

Mannen häktades vid Västmanlands tingsrätt förra fredagen, misstänkt för stämpling till mord. Samtidigt häktades även hans 18-åriga flickvän för samma brott.

Värmlands Folkblad skriver att åklagaren hade begärt mannen häktad på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, och kvinnan som skäligen misstänkt för stämpling till mord. Båda häktades dock på den lägre misstankegraden, vilket innebär att häktningsbeslutet gällde en vecka. Inom en vecka måste det komma in ny bevisning för att häktningen ska förlängas.

Brottet ska ha begåtts i bland annat Västerås mellan den 1 till 21 maj.

Stämpling till brott innebär att någon i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott. Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott till exempel mord och grov misshandel.

Mannen har hela tiden nekat till brotten, likaså hans flickvän.

På onsdagen beslutade kammaråklagare Frieda Gummesson att sätta de båda på fri fot. Detta då bevisen inte räcker, enligt Vestmanlands Läns Tidning (VLT).

– Misstankegraden kommer inte upp till ”sannolika skäl” till på fredag kan jag konstatera redan i dag, och då måste jag häva häktningarna, säger hon till tidningen.

Misstankarna mot de båda kvarstår.