Hoppa till huvudinnehållet

Mor Stinas trädgårdsmarknad växer

Publicerad:
Leena Björklund på Mors Stinas trädgårdsmarknad har ett stort intresse av växter och förutsättningarna finns i trädgården.
Leena Björklund på Mors Stinas trädgårdsmarknad har ett stort intresse av växter och förutsättningarna finns i trädgården. Foto: Tommy Grenhage

För femte gången anordnades växtmarknad och trädgårdscafé på Mors Stinas väg i gamla Taserud nära Rackstadmuseet. Här frodades ekologiska plantor, krukväxter, perenner och mycket mer.

Hela familjen var engagerad med växtlotteri, trädgårdscafé, ekologiskt hembakat och grillat. Trots det kyligare vädret var besöksantalet bra på förmiddagen tyckte Leena Björklund.

– Det är ju mors dag, så många återkommande kunder kommer just för detta ändamål. Det har trots vädret varit flitigt med besökare under förmiddagen. Så vi är nöjda.

Och mycket riktigt. Besökarna Lisbeth Magnusson och Göran Magnussons syfte var en morsdagspresent. Växterna var många att välja av så när väl beslutet hade tagits var det färgen det diskuterades om.

– Svart eller blå, det är svårt att bestämma sig tyckte Lisbeth Magnusson.

Leena Björklund lindade snabbt och erfaret in argumenten så valet föll på den blåa.

Här på Mors Stinas väg driver hon och maken Per Åsander upp växterna överallt på den stora gården, men nu växer det ytterligare.

Vi har precis fått klart ett byggnadslov på ett 28 kvadratmeter stort växthus. Byggstarten med spaden i backen är direkt efter trädgårdsmarknaden.

Familjens medlemmar hade alla varsin uppgift där svärdottern Elin Westerberg stod för grillansvaret.

Elin Westerberg hjälper gärna till på gårdsmarknaden. I år stod hon som ansvarig vid grillen i sällskap av fruktträden.
Elin Westerberg hjälper gärna till på gårdsmarknaden. I år stod hon som ansvarig vid grillen i sällskap av fruktträden. Foto: Tommy Grenhage

Övriga familjemedlemmarna Carolina Neiker och Sofie Björklund som skötte det ekologiska caféet fick dock stå under tak.

– Det är lite annorlunda i år, det lite kyligare vädret gör att folk står upp och trampar lite när de äter, säger Sofie Björklund. Men trogna kunder återkommer.

Carolina Neiker och Sofie Björklund stod som cafévärdar. Kunderna kunde stå på trappan och inhandla vad som fanns att äta och dricka av det ekologiska fikat.
Carolina Neiker och Sofie Björklund stod som cafévärdar. Kunderna kunde stå på trappan och inhandla vad som fanns att äta och dricka av det ekologiska fikat. Foto: Tommy Grenhage

Äppelexperterna Sven Levin och Kicki Levin från Apelkonsult i Klässbol var också medverkande. De är kända för sina äppeldagar i Klässbol och innehar där Värmlands största fruktutställning.

– Vi känner att vi behöver utveckla och kommer i år att ha vår fruktutställning på Såguddens äppeldagar i september. Det är lite nytänkande, en rak konsekvens fortsättning.

Sven och Kicki Levin hade tagit med sig fruktträd från sin gård i Klässbol.
Sven och Kicki Levin hade tagit med sig fruktträd från sin gård i Klässbol. Foto: Tommy Grenhage

Leena Björklund har trädgård och växter som ett stort brinnande intresse. Trädgården består av 120 olika pioner och besökarna blir inspirerande av trädgårdens utseende.

– Här tar jag inte åt mig hela äran, det är min dotter Sofie Björklund som tidigt blev intresserad av detta och som idag är utbildad landskapsarkitekt. Det är hennes specialitet. Jag har ju bott här i 23 år, så man har ju haft lite tid på sig att pyssla.

Det växer på Mor Stinas trädgårdsmarknad. Per Åsander och Leena Björklund bygger växthus på 28 kvadratmeter inom kort.
Det växer på Mor Stinas trädgårdsmarknad. Per Åsander och Leena Björklund bygger växthus på 28 kvadratmeter inom kort. Foto: Tommy Grenhage

Artikeltaggar

FamiljMarknaderNyheterRackstadsmuseetTaserudTrädgårdVäxthus

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.