Utländska medier tipsar om Arvikas naturturism

Turism
PUBLICERAD:
“Lyssna, denna tystnad“, skriver tyska veckojournalen Brigitte om Arvikas naturturism.
Foto: Brigitte
Inte bara brittiska The Guardian tipsar om Arvika. Även tyska veckojournalen Brigitte har lovordat Arvikas naturturism.
Har vi en utländsk turistinvasion att vänta, månntro?

För några veckor sedan skrev brittiska stortidningen The Guardian – med miljontals läsare på nätet och i pappret – om turism mellan Stockholm och Oslo om man reser via järnvägen, och då fanns Arvika med som ett besöksmål värt att stanna till vid.

Tidningen rekommenderar stopp i såväl Västerås, Örebro och Karlstad, men om man gillar natur så skriver tidningen att man bör överväga ett stopp i Arvika som ju erbjuder många utomhusaktiviteter, inklusive älgsafari.

Bo kan man göra på Guesthouse Eleven i Jössefors, skriver tidningen, och rekommenderar samtidigt att besöka Storkasberget för att få ta del av den fantastiska utsikten.

Ett “sagoland”

The Guardian är långt ifrån den enda utländska tidning som lovordar den västvärmländska naturen.

Även tyska veckojournalen Brigitte har gjort just det, och det gjorde man redan under 2018. I en sexsidig artikel tar journalisten Monika Ditombee med läsarna på en resa i den värmländska vildmarken där hon vandrade, cyklade och paddlade kajak. Hon beskriver bland annat naturreservatet Glaskogen som ett “sagoland” och menar att man inte kan få bättre avkoppling än att besöka Värmland.

Tyska veckojournalen Brigitte gjorde under 2018 ett sexsidigt reportage om Arvika.
Foto: Brigitte

Det är inte bara naturen som hyllas i det tyska storreportagen. Även Arvika som stad hyllas, och beskrivs i artikeln som “Den charmiga staden”.

Journalisten själv bodde på Stömne vandrarhem under sin vistelse i Värmland, men i reportaget rekommenderas också Selma Spa, Hennickehammars herrgård men också Guesthouse Eleven i Jössefors. Tidningen listar också Värmskogs café, Nordells, Värdshuset Tvällen, Mårbacka, Värmlands Vikingacenter och Klässbols Linneväveri som väl värt att besöka.

Figurerar ofta i media

Att Västvärmland figurerar i utländsk media är knappast ett nytt fenomen. För bara några år sedan, när videoklippet på den ståtliga vita älgtjuren i Gunnarskog som badade spreds som en löpeld världen över, plockade medier som BBC, National Geographic och också då The Guardian upp nyheten.

Att Arvikaturism mår bra av den gratisreklamen råder inga tvivel om. Eva Aasum är turistchef på Arvika kommun.

– Särskilt när vi har haft norska reportage, säger hon.

Efter att den engelska tidningen The Guardian nyligen lovordat Arvikas naturturism, så hoppas Eva Aasum att antalet brittiska turister fortsätter öka.

– Brittiska turister har ökat väldigt mycket rent procentuellt de senaste tio åren. Mycket tack vare att engelska familjer har fritidshus här, men det finns också turismföretag som samarbetar med engelska agenter. Så det sprider sig väldigt mycket, säger hon.

The Guardian tipsar om Arvika.
Foto: The Guardian

Antal tyska turister ligger på en stabil hög nivå.

– Mellan 20 till 25 procent av besöken på turistbyrån är tyskar. De åker primärt till våra skogar för att vandra, men de besöker även våra museer och gör annat också, säger Eva Aasum.

Så här jobbar AN med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.