Hoppa till huvudinnehållet

Per och Tommy i samarbete

Publicerad:

Det fanns en tid när det slog gnistor om drabbningarna mellan Per Eklund och Tommy Kristoffersson på rallycrossbanorna. Nu har motorsportslegendarerna lagt gräl och gruff åt sidan för ett samarbete som ska ge norrmannen Sondre Evjen bästa möjliga förutsättningar i Euro RX med en Volkswagen Polo GTI RX.

Per-Anders och Per Eklund förstärker Volkswagen Dealerteam BAUHAUS under rallycrossäsongen, konstaterar en nöjd Tommy Kristoffersson.
Per-Anders och Per Eklund förstärker Volkswagen Dealerteam BAUHAUS under rallycrossäsongen, konstaterar en nöjd Tommy Kristoffersson.

– Bråkat har vi gjort nog mycket. Nu är det bättre att östra och västra Arvika jobbar ihop istället, säger Per Eklund, 72-åring med mer rallycrosserfarenhet än de flesta i världen.

Tommy Kristoffersson, nybliven 60-åring och även han en gigant inom sporten, förklarar hur samarbetet mellan Kristoffersson Motorsport och Eklund Motorsport har kommit till.

– Vi har egentligen fullt upp med vår rallysatsning, men när Sondre ringde och frågade om en EM-styrning hörde jag mig själv säga att ”det ordnar vi”.

Ont om tid

Tiden var, för att uttrycka det milt, begränsad och hur det skulle gå till hade Tommy i det läget ingen aning om, men han visste att Eklund låg lågt med sina egna rallycrossbilar och slog därför en signal till sin gamla förebild.

– Jag har alltid haft en stor beundran för Eklund. Det var där mitt motorsportintresse väcktes. Senare blev det hårda duster mellan oss, men en sorts hatkärlek med ömsesidig respekt vill jag påstå. Och nu på senare år har Per följt Johans karriär med genuint intresse. Därför var det kanske inte så konstigt att tanken växte fram.

Kristoffersson hyser stort förtroende för Eklund-teamet med Per och hans son Per-Anders i spetsen.

– Mycket kompetenta och även om vi också kommer att tillföra personal så blir de ytterst ansvariga för bilen och en integrerad del i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.

– Tommy har fullt upp med rally just nu så vi går in och avlastar. Ska man sköta en rallycrossbil på riktigt så finns det alltid att göra, bekräftar Eklund.

  • Sondre Evjen, 21, kommer att köra EM-serien för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.
    Sondre Evjen, 21, kommer att köra EM-serien för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS. Foto: Christian Gustafsson
  • Sondre Evjen, 21, kommer att köra EM-serien för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS.
    Sondre Evjen, 21, kommer att köra EM-serien för Volkswagen Dealerteam BAUHAUS. Foto: Christian Gustafsson

Den förare som ska få nyttan av all den samlade erfarenheten är blott 21-årige Sondre Evjen, från Åls kommun i norska fjälltrakter. Han gjorde ett tillfälligt inhopp med Polon i Lettland förra året.

– En ambitiös pojke som gjorde ett bra intryck i Riga. Vi ska putsa på honom och jobba med det mentala fokuset, säger Tommy Kristoffersson.

Kämpa om medalj

Evjen debuterade i folkrace som 15-åring och har de senaste åren kört Lites i Nordic och RX2.

– Jag trodde inte det här var en möjlig lösning, men Tommy var positiv och hela paketet är proffsigt. De vet till 100 procent vad de håller på med, konstaterar Evjen, som har höga mål.

– Jag vill kämpa om segrar i deltävlingarna och om en medalj i totalmästerskapet.

Norrmannen kommer även i år att köra Lites i Nordic-serien, men det största uppdraget blir hela EM-serien i Supercar med en Volkswagen Polo GTI RX, en bil som byggdes för några år sedan av Kristoffersson Motorsport.

– En av våra egna bilar, från tiden då Johans rallycrosskarriär tog fart på allvar, säger Kristoffersson, som förstås också kommer att engagera sig i tävlingshelgerna med Sondre Evjen.

– Personligen har jag en stor kärlek till rallycross så det här känns mycket inspirerande.

Artikeltaggar

ArvikaPer EklundRallycrossTommy Kristoffersson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.