Hoppa till huvudinnehållet

Kul med hälsan i fokus

Publicerad:
Reporter Linus Carle
Linus Carle
linus.carle@arvikanyheter.se
Dan Wahlström, Monika Henner och Jenny Fändriks berättar om nya projektet Hälsokul på Ritz som startar om några veckor.
Dan Wahlström, Monika Henner och Jenny Fändriks berättar om nya projektet Hälsokul på Ritz som startar om några veckor. Foto: Linus Carle

Ritz är till för alla. Så nu startar Hälsokul – ett projekt för personer med funktionsvariation.

Det nya projektet Hälsokul på Ritz startar om bara några veckor, den 23 april, och bjuder personer över 18 år med funktionsvariation på en rad prova på-aktiviteter inom kulturen och hälsans värld. Det blir totalt 15 träffar där deltagarna får prova på dans och rörelse till musik, skapande med olika tekniker och material samt musik och rytm.

Tanken är dels att skapa en mötesplats så personerna kan stifta nya bekantskaper, men också att få målgruppen att ta del av kulturlivet.

– Ritz ska vara en mötesplats för alla, och då menar vi verkligen alla. Det är jätteviktigt, säger kommunens kulturutvecklare Jenny Fändriks.

Hon fortsätter:

– Många människor i målgruppen kanske inte är med i någon förening eller tar del av kulturutbudet på samma sätt som andra. Och vi vill använda Ritz till så mycket prova på-aktiviteter som möjligt. Om deltagarna lär känna huset bättre kommer de kanske ta del av mer kultur framöver.

Flexibelt

Den första träffen startar klockan 17 den 23 april, och redan då kommer deltagarna få prova på dans, skapande och musik. Hur kommande träffar ser ut är lite upp till vad deltagarna är intresserade av att göra. Det är heller inget tvång att delta i samtliga aktiviteter, utan den som vill kan plocka ur sina russin ur kakan.

– Det är ett väldigt flexibelt projekt så det får växa fram, säger Fändriks.

Vid varje träff bjuds det också fika och Monika Henner, hälsokonsulent på Friskvården i Värmland, kommer på ett antal träffar att prata om hälsa och mat. Friskvården i Värmland är också en av arrangörerna.

– Vi hoppas att deltagarna kommer att skapa nätverk och nya vänner i projektet, säger Monika.

Lek med kapsyler

Dan Wahlström, ledare för gruppen Olika avtryck på Ingesunds folkhögskola, kommer att hålla i aktiviteter som rör skapande med olika tekniker och material.

– Första gången ska vi göra skulpturer av återvinningsmaterial. Det går exempelvis att göra fantastiska saker av kapsyler, säger han.

Det är fritt fram för alla personer över 18 år med funktionsvariation i Arvika, Eda och Årjäng att anmäla sig till Hälsokul på Ritz. Anmälan bör ske innan första träffen den 23 april, och görs till jenny.fandriks@arvika.se

Projektet är ett samarbete mellan HMF Falken, Arvika kommun, Region Värmland, Friskvården i Värmland och Ritz. Det kostar ingenting att delta.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunIngesunds FolkhögskolaJenny FändriksNyheterRegion VärmlandRitz

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.