Hoppa till huvudinnehållet

Hyfsad säsong för Valfjället

Publicerad:
Den nya Big airbagen minskar riskerna för de som gillar att trixa i skidbacken.
Den nya Big airbagen minskar riskerna för de som gillar att trixa i skidbacken. Foto: Kerstin Herö

Ingen repris på fjolårets kanonsäsong, men ändå helt okej.

– En hyfsad säsong, säger Valfjällets driftsledare Torbjörn Malmstedt.

Valfjället har nu stängt för säsongen. Under helgen var det säsongsavslutning och skidanläggningen kan nu blicka tillbaka på ytterligare ett verksamhetsår.

Någon repris på fjolårets succésäsong blev det inte, men Valfjällets driftsledare Torbjörn Malmstedt är trots allt relativt nöjd.

– Det går inte att jämföra med fjolåret, då var det knappt en enda dålig dag vädermässigt. Men om vi jämför med andra säsonger så är det en hyfsad säsong, säger han.

Sen påsk

Ett tungt avbräck för skidanläggningen är att de i år inte kan hålla öppet under påskhelgen då den infaller för sent. Rent ekonomiskt är påskhelgen väldigt viktig.

– Ja, påskveckan inbringar ju lite pengar, säger Malmstedt.

Om Valfjället fick god hjälp av vädergudarna förra säsongen så har de varit aningen mindre behjälpliga i år. En kylig november gjorde förvisso att anläggningen kunde börja tillverka snö och öppna rekordtidigt, men i övrigt har många helger blivit sämre än väntat på grund av regn och dåligt väder.

– Så fort det varit en helg med lite duggregn är det kanske 100 000 kronor mindre i kassan. Så stor skillnad är det. Om det är duggregn eller blötsnö på morgonen får inte folk samma lust att åka skidor, säger Malmstedt.

Inte lika bra

Förra säsongen kunde Valfjället ha öppet ända upp till toppen i skidbacken – 1 300 meter – i elva veckor. Riktigt så bra var det inte den här vintern.

– I år har hela backen varit öppen kanske hälften av den tiden. Det är klart att det lockar lite extra folk om vi kan hålla öppet hela vägen upp.

Det har varit bra beläggning i Drömbyn under vintern.

– Ungefär samma siffror som ifjol. Flera slalomklubbar från södra Sverige har varit här flera helger och fyllt upp. Och under Lilla Världscupsfinalen hade vi byn i stort sett full med tävlande.

Fler husvagnsplatser

Redan nu smids planer för nästa säsong. En sak som finns på önskelistan är att kunna öka antalet husvagnsplatser. Nu finns tjugo platser – och samtliga är uthyrda.

– Tio platser till tror jag vi skulle klara att fylla, det har vi underlag för. Sen hoppas vi på en tidig start även nästa säsong, säger Torbjörn Malmstedt.

Hur vintern landar rent ekonomiskt är ännu för tidigt att säga. Alla fakturor för mars månad har ännu inte kommit in, säger Valfjällets ordförande Bertil Börjeson (HEL).

– Om 14 dagar kan vi nog summera första kvartalet. Men det är positiva siffror, så mycket kan jag säga, säger han.

– Det verkar dock bli lite lägre resultat jämfört med förra året, för vi missar ju påskveckan i år. Men det tog vi höjd för när vi gjorde intäktsprognosen.

Artikeltaggar

Bertil BörjesonNyheterTorbjörn MalmstedtValfjället

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.