Dahlinshuset – en inspirationskälla för hamnen

Publicerad:
Det lönar sig att bygga vackert och med känsla för småstadens egna karaktär, skriver Johan Chytraeus. Foto: AN Arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det rapporterades nyligen att Nya Dahlinshuset kan vinna pris för Sveriges finaste nyproduktion 2018 (AN 3/5). Bakom nomineringen står föreningen Arkitekturupproret som försöker främja en vackrare och mer uppskattad nyproduktion än de betongmoduler som gärna smälls upp runt om i landet.

Man kan med förlov säga att Arvika kommun aldrig tidigare fått en liknande nominering. Det borde trakta till eftertanke inför omdaningen av hamnområdet där en omfattande nyproduktion så småningom väntas äga rum. Arkitekturupprorets hedrande nominering och många Arvikabors positiva kommentarer om Nya Dahlinshuset talar sitt tydliga språk – det lönar sig att bygga vackert och med känsla för småstadens egna karaktär.

Hamnområdet förtjänar bara det bästa när en så betydande del av staden ska omformas för många generationer framåt. Kommunens planeringsenhet bör därför undvika en helt homogen och ”modern” miljö i glas och betong där människor tvingas bo i växthusliknande barackmoduler. Se istället till att anlita arkitekter som fångar den värmländska småstadens själ och att det byggs därefter. Det betyder bland annat att man inte bygger för högt och att man tillåter en variation av olika slags bostäder. Några med putsade fasader, andra i trä. Bygg det som folk vill ha – hus som kopplar an till stil och tradition. Det nya Dahlinshuset ett bra exempel på just det. Samtidsarkitekturen måste inte vara ful för att vara modern.

Det går även att ta det hela ett steg längre och avyttra ett begränsat antal tomter till privatpersoner som kan tänka sig att bygga traditionellt eller flytta in vackra byggnader från landsbygden. Det var så Arvika växte fram i början på 1800-talet när bönder från Gunnarskog tog med sig sina timmerhus till den nya köpingen. Varför inte ett par sådana projekt? Galet? Ja, men vi bor i Arvika - vi måste inte göra som alla andra.

Mångfald och småskalighet. Självsäker samtidsarkitektur tillsammans med byggnader som plockar upp tidlös skönhet. Här ligger en del av svaret på om hamnområdet kommer bli ett framgånsgrikt utvecklingsprojekt som står sig över tid. Låt den positiva uppmärksamheten kring Nya Dahlinshuset vara en inspirationskälla för framtiden.

Johan Chytraeus

Artikeltaggar

ArvikaInsändareStadsbyggnad

Läs vidare