Dahlinshuset kan vinna pris

Publicerad:
Nya Dahlinshuset kan vinna pris för Sveriges finaste nyproduktion. Den 1 april är det dags för inflyttning i lägenheterna. Foto: Linus Carle

Nya Dahlinshuset kan vinna pris för Sveriges finaste nyproduktion 2018.

Och snart är det dags för inflyttning

Det är föreningen Arkitekturutropet – som kanske är mest kända för att dela ut det mindre smickrande priset “Kasper Kalkon-priset” till Sveriges fulaste nya byggnad – som också delar ut pris till årets vackraste nyproduktion.

För 2018 har nu åtta kandidater tagits fram, däribland kvarteret Posten i Arvika, alltså nya Dahlinshuset.

– Jätteroligt, absolut. Vi tycker det blev en väldigt fin byggnad, säger fastighetsutvecklare Ulf Richardson på Arvika Fastighets AB.

Han får medhåll av tekniske chefen Lennart Gustafsson:

– Det blir jättebra. Rent generellt har vi fått väldigt positiva kommentarer från de vi pratat med, säger han.

Smälter in bra

Nomineringen för Kvarteret Posten lyder:

“Efter att Dahlinhuset brann ner nyårsdagen 2016, ritade Brunnberg & Forshed en ersättningsbyggnad som skulle anknyta till den gamla utan att vara en kopia. För ovanlighetens skull blev det färdiga huset snyggare än arkitektens vision och den varmgula putsen smälter bättre in i gatumiljön än vad renderingens rosa färg hade gjort.”

Omröstningen sker på Facebook och håller på fram till 19 mars. Vinnaren får ett diplom.

Dahlinshuset konkurrerar med Brf Sparven i Norrtälje, Druvan 33 i Malmö, Kvarteret Basaren i Stockholm, Victoriahuset i Båstad, Trygghetsboendet Ljusdalshem i Järvsö, Brf Lillgården i Tungelsta och Hamnhus 1 i Norrtälje. Leder omröstningen just nu gör Brf Sparven i Norrtälje.

Till det mindre smickrande “Kasper Kalkon-priset” finns endast ett Värmlandsbidrag med: MSB-huset i Karlstad.

Snart inflyttning

Det börjar också dra ihop sig för inflyttning i det nybyggda huset vid torget i Arvika. Officiell inflyttningsdag är den 1 april, men några hyresgäster får tillträde redan någon dag innan. Samtliga 21 lägenheter är nu uthyrda.

– Vi kan inte öppna för inflyttning på alla lägenheter samtidigt, så vi kommer att fördela det på några dagar, säger Lennart Gustafsson.

Har allt gått enligt plan under vintern?

– Ja, det har det gjort. Det enda som vi inte kommer vara klara med till inflyttningen är innergården. Där kommer byggpersonal vara kvar ett tag till.

När det gäller hyresgäster till butikslokalerna väntas AFAB skriva kontrakt med en ny vilken dag som helst. Innan kontraktet är påskrivet vill Gustafsson inte avslöja vilka det handlar om.

Espresso House är sedan den 6 december i gång med sin verksamhet, och den 1 maj får Arvika Thaikök AB tillgång till sin lokal där de ska öppna en sushibar.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABBostad och byggenEspresso HouseFacebookMSB

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare